SEGRE

SOBIRANIA

Santamaría acusa el Govern català de 'provocar' l'Estat creant tensió

La vicepresidenta recorda a Puigdemont que al Congrés “es vota, no s’hi imparteixen conferències” || PSOE, PP i Ciutadans critiquen les paraules de Pep Guardiola

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en foto d’arxiu.

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en foto d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va acusar aquest dilluns el Govern català de “provocar l’Estat” amb la seua “estratègia de tensió”, mentre que el president, Carles Puigdemont, va assegurar que a finals d’aquest mes o inicis de juliol es farà pública la principal “llei de desconnexió”.

Després que Puigdemont anunciés que demanarà per carta al Congrés comparèixer per explicar els seus plans, sense sotmetre cap proposta a votació, Santamaría va replicar que a la Cambra Baixa es vota, no s’hi fan “conferències”. “Tant que li agrada al senyor Puigdemont que tothom voti, ara ens vol prohibir que votem al Congrés”, va afegir. “Assistirem a una estratègia de mobilització, més mediàtica que de contingut. Es busca provocar i una reacció per part de l’Estat. Busquen el victimisme”, va sentenciar.

Així mateix, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va avisar Puigdemont que, si no rectifica el seu full de ruta abans de l’1 d’octubre, quedarà “invalidat com a interlocutor”. El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va afirmar que Puigdemont “no és sincer” quan diu que vol anar al Congrés per presentar el seu pla. “Pensem que no és sincer oferir diàleg quan un ja ha anunciat data i pregunta, el que es vol fer és imposar un plantejament polític que no gaudeix del suport de la majoria de ciutadans catalans. S’assembla més a un xantatge que a una oferta de diàleg”.

El PSOE va respondre a l’exjugador i exentrenador del FC Barcelona Josep Guardiola que “ningú es creu” que Espanya, un “estat democràtic”, sigui un “règim autoritari”, com denuncia l’actual entrenador del Manchester City.

Per la seua banda, el líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, va titllar de “covard” Puigdemont perquè creu que delegarà al Parlament la convocatòria del referèndum, i va carregar també contra Guardiola, que va cobrar “dietes milionàries” quan jugava a la selecció espanyola. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va demanar a Guardiola si considera que els Estats Units i Alemanya, “que no permeten referèndums”, són estats autoritaris.

Detalls

Ciutadans.

Impugnen el reglament del Parlament

. Cs va registrar aquest dilluns al Parlament un recurs al Consell de Garanties Estatutàries contra la reforma del reglament de la Cambra impulsat per JxSí i la CU P per agilitzar les lleis de desconnexió. La iniciativa se suma al recurs que va presentar el PSC la setmana passada. La presentació d’aquests recursos suposa que la majoria sobiranista no podrà portar la reforma del reglament al pròxim ple, que comença dimecres, tal com volia.

Eleccions.

El PSC celebrarà primàries al juliol.

El secretari d’Organització del PSC , Salvador Illa, va anunciar que el partit celebrarà primàries al juliol per elegir el seu candidat a la Generalitat i estar “a punt” per a la celebració d’unes eleccions autonòmiques. Va dir que el referèndum no es farà i que se celebraran eleccions autonòmiques.

Foment del treball.

Creuen que el Govern central farà propostes.

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va considerar probable que el Govern central plantegi en un any una proposta a la Generalitat per incloure millores “que demana la ciutadania catalana”.

tracking