SEGRE

JUSTÍCIA EUROPEA

Estrasburg condemna Espanya per la inhabilitació il·legal d'Atutxa

Lamenta que el TS no deixés defensar-se l’expresident del Parlament basc || El govern de Vitòria, content amb la decisió del Tribunal Europeu

Juan María Atutxa, ahir, després de conèixer la sentència.

Juan María Atutxa, ahir, després de conèixer la sentència.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg (França), va condemnar Espanya i va reconèixer aquest dimarts que l’expresident del Parlament basc Juan María Atutxa i els exmembres de la Mesa de la Cambra de Vitòria Kontxi Bilbao i Gorka Knörr van veure vulnerat el seu dret a un judici equitatiu quan van ser condemnats pel Tribunal Suprem l’abril del 2008 per haver-se negat a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak després de la il·legalització de Batasuna. L’alt tribunal els va condemnar malgrat haver estat absolts prèviament pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc.

Cada un d’ells ha de ser indemnitzat amb un euro per dany moral, que es tracta de la quantitat que van reclamar a la demanda, al qual s’ha de sumar 600 euros destinats al pagament de les costes del procés. Assenyala que els demandants “van ser privats del seu dret a defensar-se a si mateixos en el context d’un debat” ja que, per condemnar-los per desobediència, el Tribunal Suprem es va basar en una nova valoració dels diferents elements de prova sense haver-los escoltat prèviament, amb la qual cosa van vulnerar els principis d’immediatesa, publicitat i contradicció.

Seran recompensats amb un euro, com van demanar, més 600 euros per les despeses del procés

L’expresident del Parlament basc Juan María Atutxa va qualificar de “regal” la sentència del Tribunal d’Estrasburg. “No hem estat desobedients, hem estat objecte d’una manipulació i un atropellament brutal”, va assegurar.

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, va assegurar que el gabinet d’Urkullu s’“alegra” que “per fi” es reconegui que la decisió adoptada pel llavors president del Parlament basc va ser “expressió d’un exercici democràtic legal, en resposta a un mandat clar de la societat basca”.

Per la seua banda, el ministeri de Justícia explica que la sentència “qüestiona exclusivament si era o no necessari celebrar una vista” que inclogués la testifical dels acusats davant del Tribunal Suprem abans de dictar sentència.

JxSí, CSQEP i la CUP hi veuen un paral·lelisme amb la situació catalana JxSí va expressar la seua satisfacció per la sentència del Tribunal d’Estrasburg sobre el cas Atutxa i va considerar que “hi ha un paral·lelisme clar” amb la querella contra membres de la Mesa del Parlament per tramitar iniciatives sobiranistes. En el mateix sentit es van pronunciar des de Catalunya Sí que es Pot i la CUP. “En cap dels dos casos es va donar oportunitat als encausats a poder explicar-se”, va destacar la diputada de la CUP, la lleidatana Mireia Boya. No hi estan d’acord des del PSC, PP i Ciutadans. La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va dir que no entén “que es vulgui barrejar tot” i va demanar que es respectin i compleixin totes les sentències judicials. El portaveu del PP català al Parlament, Alejandro Fernández, va assegurar que “cada cas és cada cas”.

tracking