SEGRE

POLÍTICA

Iglesias demana al PSOE en la moció de censura un pacte per treure el PP del govern

Mariano Rajoy ho considera “letal” com a president i ho veu com un “càstig per a Espanya” || En la sessió d’avui intervindran Ciutadans, Units Podem, PSOE i PP i previsiblement es rebutjarà

Iglesias demana al PSOE en la moció de censura un pacte per treure el PP del govern

Iglesias demana al PSOE en la moció de censura un pacte per treure el PP del governEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder de Podem, Pablo Iglesias, es va presentar aquest dimarts com el candidat alternatiu a la Presidència amb un perfil institucional per desmuntar el Govern de Mariano Rajoy i oferir una alternativa, i va aprofitar per estendre la mà al PSOE oferint un pacte que exclogui Ciutadans.

En la primera jornada del debat de la moció de censura contra Rajoy, Iglesias va cedir un paper principal a la seua portaveu, Irene Montero, per denunciar la corrupció del PP i les seues conseqüències, a més de l’operació Catalunya.

A Mariano Rajoy, Iglesias li va advertir que passarà “a la història com el president de la corrupció”, i li va recordar que “les lleis hi són per complir-les” i que Espanya no pot permetre’s que “les institucions estiguin copades per corruptes”, i per això s’ha de fer fora el PP del Govern. I quan Rajoy li va dir que “no aprova ni de lluny com a candidat” i que “no és de confiança”, Iglesias li va etzibar que “ja és hora” que governi algú que no tingui tants “amics a la presó”.

En el seu projecte va incloure onze mesures anticorrupció, entre les quals destaquen el canvi del sistema d’elecció del fiscal general de l’Estat per reforçar la independència judicial; una nova llei de contractació pública i una altra de finançament de partits que limiti l’endeutament bancari i les donacions. Va tancar la jornada demanant al PSOE que la seua abstenció en aquesta iniciativa sigui “reflexiva” per poder avançar com més aviat millor en la construcció d’una alternativa al Partit Popular.

Per la seua banda, Rajoy va considerar que l’actitud del líder de Podem, Pablo Iglesias, l’inhabilita per ser al capdavant de l’Executiu, i està convençut que si es donés aquesta hipòtesi, seria un “càstig” per a Espanya i “letal” per al benestar dels ciutadans i per a la convivència.

També hi van intervenir els membres del grup Mixt, en el qual es troba el PDeCAT, a més del PNB i ERC, que es va centrar a defensar la causa sobiranista. Avui és el torn per a Ciutadans, Units Podem, el PSOE i el Partit Popular. Una vegada debatuda la moció, es procedirà a la seua votació, que serà pública i per crida. Previsiblement es rebutjarà.

ERC dóna suport a la moció per la defensa de la consulta Pablo Iglesias va advertir el Govern del PP que si prova de “tapar la corrupció utilitzant Catalunya i apel·lant als pitjors instints reaccionaris” els tindrà al davant i va confiar que el PSOE se situï en aquesta mateixa posició.Iglesias va apostar per un referèndum “amb garanties i reconeixement” per solucionar el debat independentista a Catalunya. Va assegurar que Units Podem no té por a la democràcia, que cap demòcrata n’hauria de tenir i va rebutjar que es criminalitzi i es pugui “posar gent a la presó per haver posat urnes”. En la rèplica a Iglesias, Mariano Rajoy va exigir al líder de Podem “claredat” en la seua postura respecte a la reivindicació independentista de Catalunya i el model territorial espanyol i va deixar clar que ell prendrà sempre les decisions respectant la llei, els drets dels espanyols i el pluralisme. Al seu torn, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, va demanar a Iglesias “claredat” sobre el referèndum perquè la posició de Podem i dels seus socis catalans “sembla com a mínim confusa” i no se sap si estaran o no de la banda de “les institucions catalanes”.  El portaveu d’ERC, Joan Tardà, va proclamar el seu suport a la moció de censura de Pablo Iglesias, que fa seua perquè considera que el que anomena “el règim” de la Constitució del 1978 està “corroït per la corrupció” i perquè comparteix amb Podem la defensa del dret a decidir.

Iglesias demana al PSOE en la moció de censura un pacte per treure el PP del govern

Iglesias demana al PSOE en la moció de censura un pacte per treure el PP del governEFE

tracking