SEGRE

TERRORISME

L'exetarra la Tigresa, lliure després de complir 23 de 2.000 anys de presó

Idoia López Riaño va cometre nombrosos atemptats com el que va matar el lleidatà Jesús Maria Freixes || Una dels terroristes que es van acollir a la via Nanclares

L’exmembre d’ETA Idoia López Riaño, ‘la Tigresa’, va abandonar la presó amb moto.

L’exmembre d’ETA Idoia López Riaño, ‘la Tigresa’, va abandonar la presó amb moto.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La històrica integrant d’ETA Idoia López Riaño, àlies la Tigresa, responsable de l’atemptat perpetrat el 14 de juliol del 1986 a la plaça de la Republicana Dominicana de Madrid, on va morir el lleidatà Jesús Maria Freixes, va sortir aquest dimarts definitivament del centre penitenciari d’Àlaba després de complir 23 dels 2.000 anys de condemna que li van imposar.

Després de ser excarcerada, López de Riaño es va muntar a la part de darrere d’una moto de gran cilindrada i va intentar esquivar les nombroses càmeres i mitjans de comunicació que es trobaven fora de la presó esperant.

L’exmembre del comando Madrid d’ETA, abans de ser posada en llibertat aquest 13 de juny, ja va gaudir l’any passat de permisos després de valorar el jutge de Vigilància Penitenciària el seu penediment a l’acollir-se a la denominada via Nanclares després de la seua renúncia a la violència i la seua desvinculació plena de la banda terrorista, de la qual va decidir apartar-se el 2010.

En part per aquestes mostres de penediment que va fer expresses mitjançant diversos escrits enviats a l’Audiència Nacional des del 2015, se li van concedir fins a vuit permisos penitenciaris que l’etarra sempre va declinar disfrutar.

La Tigresa va integrar un dels comandos més sagnants de la història d’ETA, el comando Madrid de mitjans dels 80, en el qual figuraven altres coneguts terroristes com Iñaki de Juana Chaos, Juan Manuel Soares Gamboa, Antonio Troitiño o Inés del Río. Aquests van perpetrar alguns dels atemptats més cruents de l’organització com el de la plaça de la República Dominicana, que va acabar amb la vida de dotze guàrdies civils, inclòs Freixes, o el del carrer de Juan Bravo, en què van morir cinc agents.

A més, en el compte particular d’Idoia López Riaño també hi ha un empresari, un mariner, tres militars (entre ells Ricardo Sáenz de Ynestrillas) i un policia. També va ser condemnada per integrar posteriorment el comando Ekaitz entre els anys 1991 i 1992. A aquest grup, en el qual hi havia el també etarra penedit Joseba Urrusolo Sistiaga, se li atribueixen atemptats a Saragossa, Tarragona, Barcelona, Alacant, València i Múrcia.

tracking