SEGRE

Perfil del ciclista mort: home, 54 anys, atropellat a la carretera nacional

Un total de 21 ciclistes que han perdut la vida a les carreteres espanyoles en el que va d’any

Un ciclista va morir el passat 10 de juny després de ser atropellat per un vehicle al terme municipal d'Erice de Iza, a Navarra.

Perfil del ciclista mort: home, 54 anys, atropellat a la carretera nacionalEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El perfil mitjà dels 21 ciclistes que han perdut la vida a les carreteres espanyoles en el que va d’any és el d’un home, de 54 anys, atropellat per un turisme en una carretera nacional. Aquest és el perfil que resulta de l’anàlisi de les estadístiques de sinistralitat de la Direcció General de Trànsit (DGT) i del Banc de Dades de l’Agència EFE, en les quals destaca també l’elevat nombre de víctimes de més de 64 anys.

Són tres víctimes més que en el mateix període de 2016, però la Direcció General de Trànsit (DGT), diverses administracions autonòmiques i les associacions de ciclistes estan d’acord en la necessitat d’adoptar mesures per frenar el que el director de Trànsit, Gregorio Serrano, ha qualificat de "sagnia".

El punt de mira s’ha posat als conductors de vehicles que circulen sota els efectes de l’alcohol i/o les drogues, encara que l’anàlisi de les circumstàncies en les quals van morir aquestes 21 persones revela que només tres van donar positiu en el control posterior al succés mortal.

Va ser arran de l’atropellament el 7 de maig en Oliva (València) de sis ciclistes, tres dels quals van morir, per una dona que va donar positiu per alcohol i drogues, quan es van disparar totes les alarmes.

A més, també havia consumit alcohol el conductor d’un tot terreny que va causar la mort d’un ciclista de 34 anys a Eivissa el 29 d’abril, i el del turisme que va matar un home de 32 diumenge passat, 11 de juny, a Oliva (València), la mateixa zona on es va produir el triple atropellament mortal fa poc més d’un mes.

LA N-332, LA QUE ACUMULA MÉS VÍCTIMES

La carretera nacional N-332, que recorre el litoral de la Comunitat Valenciana, des de la capital autonòmica cap al sud, ha adquirit un trist protagonisme en aquesta primera meitat de l’any amb cinc ciclistes morts en el seu asfalt, 4 a Oliva, en els dos esmentats atropellaments, i un dilluns a Villajoyosa (Alacant).

A tot Espanya, deu dels ciclistes van morir en carreteres nacionals: a més de la N-332 (5), N-301 a Múrcia, N-340 a Castelló, N-420 a Lleida, N-120 a Navarra, i N-330 a Conca.

Vuit persones van perdre la vida en carreteres autonòmiques i tres els van fer en camins asfaltats o pistes forestals.

Una de les mesures que el Ministeri de l’Interior està disposat a aplicar és la localització dels trams de carretera amb més sinistralitat per incrementar en ells els controls i la seguretat.

HOMES GRANS

Les 21 víctimes mortals eren homes, dada que està en línia amb les estadístiques, que assenyalen que aquest ha vingut sent el patró dels últims anys. El 2015, últim any del qual es disposa un balanç detallat de seguretat viària, 56 dels 58 ciclistes morts eren homes.

El percentatge de dones ferides en accidents amb bicicletes s’eleva, encara que en cap dels últims anys no ha superat el vint per cent. Quant a l’edat dels morts, la mitjana se situa en 54 anys, amb només dos víctimes menors de 30 anys i cinc de més de 69, gairebé la quarta part.

Crida l’atenció que tres de les víctimes mortals superaven els vuitanta anys: Huelva (85), Barcelona (84) i Castelló (83), encara que aquesta dada també està en línia amb el d’anys anteriors que reflecteixen que, encara que la franja d’edat amb més víctimes mortals entre els ciclistes és la compresa entre els 35 i els 64, són més els que se situen per sobre d’aquesta forquilla que les víctimes joves.

El 2015, últim any amb dades disponibles, el 27,5 per cent dels ciclistes morts a la carretera tenia 65 anys o més; d’ells, deu eren majors de 75 anys.

A falta de conèixer les dades més recents relatives a les vies urbanes (on solen produir-se la majoria dels accidents ciclistes, encara que menys víctimes mortals), un estudi del RACE amb estadístiques de 2014 alertava que gairebé la meitat dels ciclistes morts a les ciutats tenia més de 65 anys.

tracking