SEGRE

SUCCESSOS

Dotze morts en l'incendi d'una torre de 24 plantes a Londres

Almenys 64 persones van resultar ferides, 20 en estat crític || Alguns pares van arribar a llançar al carrer els seus fills per salvar-los del foc, segons els testimonis

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys dotze persones van morir aquest dimecres i unes altres 64 van resultar ferides, vint d’elles en estat crític, en l’incendi que va arrasar durant la nit de dimarts a dimecres un edifici d’habitatges a l’oest de Londres.

L’incendi es va declarar cap a les 00.15 GMT als primers pisos de la torre Grenfell, un edifici de 24 plantes i amb 120 habitatges, on presumiblement hi havia centenars de persones en el moment en què va començar el foc, per la qual cosa la xifra de víctimes podria augmentar. La Policia va acordonar inicialment l’edifici davant de la por que es pogués esfondrar, encara que un enginyer va comprovar l’estat de l’immoble al matí i va donar llum verda als equips de rescat per continuar amb les tasques a l’interior.

El foc es va iniciar als primers pisos de l’edifici, de 24 plantes, i va anar pujant

Diversos testimonis van narrar com durant la nit es van veure llums de telèfons mòbils i llanternes als pisos superiors, on podrien haver quedat atrapades persones que demanaven ajuda, mentre que alguns adults llançaven nens per les finestres en un intent de salvar-los la vida.

Una veïna de l’immoble va relatar com des del carrer podia veure “gent a les finestres, colpejant frenèticament i cridant”, mentre altres persones des del carrer intentaven tranquil·litzar-les.

Per la seua part, la responsable del Servei de Bombers de Londres, Dany Cotton, va afirmar que es tracta d’un incendi “sense precedents” a la capital britànica, com no havia vist en vint anys de carrera. L’ajuntament del districte de Kensington i Chelsea, on es troba l’edifici, va assenyalar que el seu principal objectiu de moment és donar suport a les operacions de rescat.

La ciutat de Londres es va enfrontar al drama de la torre Grenfell la mateixa jornada en què va reobrir el mercat de Borough, a l’est de la capital britànica, onze dies després de l’atemptat jihadista que va deixar vuit morts i 48 ferits.

Els veïns havien denunciat la falta de seguretat de l’edifici Rydon –empresa de construcció que el 2016 va rehabilitar l’exterior del bloc de pisos, construït originalment el 1974– va assegurar en un comunicat que l’edifici “complia tots els estàndards” legals.No obstant, un portaveu de l’associació de residents de la torre Grenfell, David Collins, va dir a la BBC que els veïns havien comunicat en diverses ocasions als administradors de la finca i l’ajuntament de Kensington i Chelsea els seus temors sobre la seguretat del bloc. El Grup d’Acció de Grenfell, que vetlla pels edificis de protecció oficial i els serveis públics del barri de Kensington i Chelsea, va penjar un missatge en el seu blog en el qual va afirmar que també havia alertat les autoritats, però només va trobar “oïdes sordes”. “Vam predir que una catàstrofe com aquesta era inevitable i tan sols era qüestió de temps”, va assenyalar el grup.

Una columna de fum cobreix la Torre Grenfell a Lancaster West Estate, a Londres.

Una columna de fum cobreix la Torre Grenfell a Lancaster West Estate, a Londres.EFE

tracking