SEGRE

POLÍTICA

La moció contra Rajoy fracassa però aplana el camí d'un pacte entre Podem i el PSOE

Al Govern central li va “agradar” la posició dels socialistes sobre el procés sobiranista || Hi van votar en contra PP, Cs, UPN, Fòrum Astúries i CC i es van abstenir PSOE, PNB, PDeCAT, PNB i NC

El portaveu del PSOE, José Luis Ábalos, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, es van donar ahir la mà en el debat de la moció de censura.

El portaveu del PSOE, José Luis Ábalos, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, es van donar ahir la mà en el debat de la moció de censura.EFE/BALLESTEROS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No hi va haver sorpreses aquest dimecres quan el Congrés va rebutjar la moció de censura contra el president del Govern, Mariano Rajoy. Malgrat tot, les setze hores de debat, repartides en dos jornades, van servir perquè ressusciti la idea d’una alternativa amb el PSOE, la mateixa a la qual es va oposar fa un any a la investidura de Pedro Sánchez. Aposta de futur per “fer fora el PP” que no intimida Mariano Rajoy, que després del suport del Congrés se sent reforçat per seguir a la Moncloa.

Malgrat el fracàs en la moció de censura i que hagi sortit del Congrés com va entrar, amb l’únic suport de Compromís i dels independentistes d’ERC i Bildu, Iglesias va tornar a estendre la mà al PSOE per “formar part del canvi” i desallotjar el Partit Popular.

Els populars van victorejar les paraules d’Hernando, que van indignar la formació morada

Iglesias va reconèixer que en el passat s’ha pogut equivocar en les formes i va convidar els socialistes que reflexionin i comprenguin que “potser hi ha un camí bo” per a Espanya “que va més enllà” de les dos formacions. Va insistir a “estendre ponts” i es va mostrar segur, encara que continuen sense sortir els comptes, que són “més a prop de treure el PP” del Govern. “Tant de bo abans de Nadal puguem treure’ls del Govern”, va desitjar.

Disposat es va mostrar el nou portaveu del PSOE al Congrés, José Luis Ábalos, que s’estrenava aquest dimecres dimecres a la tribuna de la Cambra Baixa. “Estem disposats a construir majories alternatives per desmuntar les polítiques injustes del PP i demanar les reformes justes que reclama la societat”, “allí ens trobarà sempre”, va prometre Ábalos, que no obstant va tornar a retreure a Podem que no donés suport en el seu dia a la investidura de Sánchez, i a Iglesias les crítiques llançades cap al treball dels seus “companys” de partit.

També va criticar el veto de Podem a Ciutadans. Per la seua part, el Govern considera que després del debat surt “enfortida l’entesa” de Partit Popular, PSOE i Ciutadans contra el desafiament independentista català.

A l’Executiu va “agradar” especialment la part del discurs del portaveu socialista, José Luis Ábalos, dedicada a Catalunya, en la qual va criticar l’ambigüitat de Podem respecte al dret a decidir. A més, el diputat del PSOE va deixar clar que el seu partit està “compromès” a fer complir la llei per “impedir” qualsevol iniciativa que contribueixi a “trencar” Espanya i l’Estat de Dret.

Segons va assenyalar el president Mariano Rajoy, el fracàs de Pablo Iglesias en la moció de censura demostra ras i curt que una àmplia majoria del Congrés rebutja els projectes “radicals” i “extremistes” del líder de Podem, cosa que l’anima a seguir endavant.

Cara a cara

  • Rivera i Iglesias protagonitzen el debat més tens, ple de retrets. Albert Rivera va protagonitzar aquest dimecres un dels debats més intensos amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Per començar, Rivera va culpar “Demolicions Iglesias” de ser el màxim responsable que Mariano Rajoy sigui avui president del Govern, a la qual cosa Iglesias li va retreure que van ser els taronges els que van votar . Rivera va afegir que es necessiten líders “que ajudin a arreglar la casa” i Catalunya també és part d’aquesta casa. I és que per a Rivera, l’“únic objectiu de Podem és “destrossar” el PSOE i no millorar Espanya amb propostes “fracassades”, “velles” i “obsoletes” que no són cap solució per al país.

Polèmic atac masclista d’Hernando a Montero El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va elevar la tensió al final del cara a cara amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, a portar a col·lació la relació d’aquest amb la portaveu parlamentària d’Units Podem, Irene Montero. “Hi ha qui diu que [aquest dimecres en el debat] va ser millor la senyora Montero que vostè, però no ho diré jo perquè, si no, no sé què provocaré en aquesta relació”, va dir Hernando. Les seues paraules van provocar l’aplaudiment del grup popular i l’enuig visible de la de Podem, i diversos diputats van colpejar les taules dels seus escons en senyal de protesta. El portaveu del PP va provar de reprendre la paraula però era interromput mentre intentava parlar per suposadament aclarir que només es referia a una “relació política”. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, davant el soroll de la Cambra va demanar silenci i va advertir que no permetria que l’hemicicle es convertís en “una taverna”. Quan va reprendre la paraula, Hernando va demanar “excuses” si algú s’havia ofès mentre es percebia l’enuig de Montero. Després d’aquest episodi va tornar a parlar Iglesias, molt breument i sense citar l’incident. El líder de Podem va assenyalar que si donava a Hernando una “rèplica excessiva” estaria legitimant la manera que té de fer parlamentarisme, que “no es mereix aquesta Cambra”. Va concloure la intervenció com a candidat a la Moncloa subratllant que està amb Hernando que Espanya és “un gran país”.

tracking