SEGRE

PANORAMA

Sánchez premia el suport del PSC al seu retorn al PSOE amb tres càrrecs a l’executiva federal

L’aranès Paco Boya serà secretari de Muntanya i acompanyarà Núria Parlón i Carles Ruiz || El partit elegirà en primàries obertes els candidats a alcalde de ciutats de més de 50.000 habitants

Pedro Sánchez, a l’arribar al 39è Congrés dels socialistes, al costat de la número 2, Adriana Lastra.

Pedro Sánchez, a l’arribar al 39è Congrés dels socialistes, al costat de la número 2, Adriana Lastra.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC tindrà finalment tres membres a la nova direcció socialista que està conformant el secretari general, Pedro Sánchez, en el marc del 39è Congrés. D’aquesta forma, l’aranès Paco Boya, que serà secretari de Muntanya, una nova secretaria centrada en assumptes del context rural, acompanyarà Núria Parlon i Carlos Ruiz a la nova executiva.

Hores abans es va fer públic que Ruiz, alcalde de Viladecans i coordinador a Catalunya de la campanya de Sánchez a les primàries, ocuparia la secretaria de Comerç, Indústria i Turisme, mentre que Parlon va ser una de les primeres confirmades i dirigirà l’àrea de Cohesió Social i Integració.

La històrica dirigent socialista lleidatana entra a formar part del comitè federal del PSOE

Des de les files del PSC es van mostrar contents i satisfets amb aquesta decisió, si bé van destacar que no havien pressionat Sánchez per comptar amb un nombre determinat de representants a la direcció.

Així mateix, el partit germà del PSOE va informar que divuit dels seus membres seran part del comitè federal, set dels quals escollits pel 39è Congrés Federal: Antonio Balmón, Meritxell Batet, Jaume Collboni, la lleidatana Tere Cunillera, Salvador Illa, Núria Marín i Pere Navarro.

Quan va arribar al plenari del Palau de Congressos de Madrid, Pedro Sánchez va rebre l’aplaudiment dels assistents mentre baixava per les escales al costat de qui serà vicesecretària general, Adriana Lastra; el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, i la presidenta, Cristina Narbona.

El 39è Congrés Federal del PSOE va decidir que el partit elegirà en primàries obertes als simpatitzants no només el seu candidat a la Moncloa i als governs autonòmics, sinó també els candidats a alcalde dels municipis de més de 50.000 habitants, segons han informat fonts socialistes.

A més de la plurinacionalitat, el PSOE va ressuscitar ahir el debat entre monarquia i república. Una esmena presentada pel secretari general de les Joventuts Socialistes, Nino Torre, va passar al plenari de la nit. Aquesta advocava per “avançar i implantar la república com a model d’Estat”. L’esmena va ser aprovada a la Comissió Política per 98 vots a favor i 69 en contra, la qual cosa va suposar el seu debat en el plenari, on va ser rebutjada.

D’altra banda, els delegats reunits en el 39è Congrés Federal del PSOE van tancar la porta a regular la maternitat subrogada, ja que l’esmena partidària d’obrir el debat que es va abordar en comissió va ser rebutjada per 175 vots en contra i 31 a favor, segons van informar fonts socialistes.

?

Susana Díaz, la gran derrotada a les eleccions primàries del PSOE, va mantenir ahir una actitud “discreta” en aquest congrés federal, sense voler assumir cap protagonisme i envoltada dels més fidels col·laboradors.

Només va fer una compareixença davant dels mitjans de comunicació, mostrant-se convençuda que el secretari general (sense anomenar Pedro Sánchez) “s’envoltarà dels millors perquè el PSOE torni a ser l’alternativa de govern” a Espanya. “Em semblarà bé” l’equip que sotmeti a votació, va incidir. De fet, Sánchez es va reunir escassament deu minuts amb ella per negociar la composició del comitè federal.

A més, la presidenta andalusa no serà present avui al míting que Sánchez farà davant de la militància durant la cloenda del 39è Congrés Federal del partit, perquè ha d’iniciar un viatge a París per poder assistir a la Fira Internacional d’Aeronàutica. Per la seua part, l’expresident del Govern espanyol Felipe González espera que la nova direcció del PSOE l’encerti en l’“estratègia” per tornar a fer del partit la “primera força” política a Espanya. En un breu vídeo enviat des de Colòmbia, on participa com a verificador del procés de pau amb les FARC, González va excusar la seua absència “per primera vegada en molt de temps” a un congrés federal del partit.

Pedro Sánchez, a l’arribar al 39è Congrés dels socialistes, al costat de la número 2, Adriana Lastra.

Pedro Sánchez, a l’arribar al 39è Congrés dels socialistes, al costat de la número 2, Adriana Lastra.EFE

tracking