SEGRE

VÍDEO. La carretera de la mort de l'incendi de Portugal, a vista de dron

Vent, calor i tempesta seca, la barreja que va deslligar el foc a Portugal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La barreja de vents creuats, altes temperatures i tempestes seques és la causa que va desencadenar aquest dissabte el devastador incendi al centre de Portugal i que va atrapar famílies senceres en una carretera convertida en una autèntica ratera sense sortida.

L’últim balanç oficial de víctimes, encara provisional, apunta que 61 persones van morir a causa d’aquest sinistre, de les que 30 van ser trobades als seus vehicles a dos carreteres del districte de Leiria que van quedar envoltades pel foc.

Les imatges més dantesques són les que mostren com ha quedat la carretera que uneix els municipis de Figueiró dos Vinhos i Castanheira de Pera, al districte de Leiria, amb nombrosos vehicles totalment calcinats. "Es van quedar atrapats en una ratera de fum", va dir a la premsa el president de la Lliga dels Bombers de Portugal, Jaime Marta Soares, qui va explicar que "quan les persones van entrar en aquestes carreteres, l’incendi podria estar a quilòmetres de distància".

Les flames van avançar més ràpid del que pensaven, avivades pel vent i per les altes temperatures, i es van propagar de forma "que no té explicació", va arribar a dir João Gomes, el secretari d’Estat d’Administració Interna, encarregat d’informar de l’evolució del succés.

La Policia Judicial (PJ) va assenyalar també les condicions meteorològiques com a causants de la tragèdia, i més concretament, l’impacte d’un llamp en un arbre sec com a detonant del foc. "La informació recollida fins el moment al lloc del succés ens permet pensar que, amb un alt grau de certesa, la causa sigui un llamp que va assolir un arbre", va dir a Efe el director nacional adjunt de la PJ, Pedro do Carmo.

La ràpida propagació de les flames s’explica per les "condicions meteorològiques extremadament adverses" registrades a Portugal aquest dissabte, amb temperatures que van superar els 40 graus, va apuntar Do Carmo qui va precisar, no obstant això, que serà necessària una investigació per confirmar-ho.

En termes similars, es pronunciava ahir a la nit el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, des del lloc de la tragèdia, on va afirmar que "no hi ha nifalta de competència, ni de capacitat, ni de resposta" davant de desafiaments d’aquestes característiques.

Són ja més de 700 els efectius terrestres que combaten aquest foc, -ajudats per mitjans aeris, alguns d’arribats d’Espanya i França-, que continua amb diversos fronts actius.

VÍDEO. La carretera de la mort de l'incendi de Portugal, a vista de dron

VÍDEO. La carretera de la mort de l'incendi de Portugal, a vista de dronAP / Youtube

tracking