SEGRE

Zoido rebutja assistir a la Junta de Seguretat convocada per Puigdemont

El ministre emplaça el Govern a negociar amb ell l’oferta de places de Mossos d’Esquadra

El ministro del Interior, Juan Ignacio Zoido

Zoido rebutja assistir a la Junta de Seguretat convocada per PuigdemontEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha citat aquest dimecres a la Generalitat a negociar amb ell l’oferta de Mossos d’Esquadra i la convocatòria de la Junta de Seguretat de Catalunya, doncs ja ha avançat que no podrà anar a la que ha anunciat el president, Carles Puigdemont, per al 3 de juliol.

Zoido, en resposta al portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, al ple del Congrés, ha fet aquesta doble oferta en relació amb el conflicte obert entre la Generalitat i l’Executiu central en matèria de seguretat. En primer lloc, perquè la Junta de Seguretat no es convoca des del 2009 i, en segon, pel requeriment del Ministeri d’Hisenda limitant 50 agents la promoció dels Mossos d’Esquadra que la Generalitat pretenia convocar per a 500 efectius.

El ministre ha recordat que aquesta xifra no compleix la taxa de reposició fixada, però ha obert la porta a negociar l’increment del nombre de places mitjançant l’acumulació de les disponibles en altres àrees. Una qüestió que -ha recordat- es va tractar en la Conferència de Presidents del mes de gener a què la Generalitat va refusar assistir.

Quant a la Junta de Seguretat, Zoido ha dit estar negociant amb el conseller d’Interior, Jordi Jané, un ordre del dia i una data.

La passada setmana, el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va apuntar que no es dóna el clima de confiança necessari per fer aquesta reunió a causa del repte sobiranista. Avui, Zoido ha avançat que no podrà ser a la Junta convocada per Puigdemont de forma unilateral el 3 de juliol en tenir una reunió amb tres ministres de l’Interior de l’arc mediterrani. Però ha tancat la seua intervenció amb un emplaçament a la Generalitat a acordar un ordre del dia i una data i a mantenir aquesta reunió.

Rufián titlla de "miserable" Zoido i es nega a retirar les seues paraules

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha titllat avui de "miserable" i "irresponsable" el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i s’ha negat a retirar aquestes paraules del diari de sessions quan la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, li ha donat l’oportunitat de fer-ho.

Rufián ha preguntat avui en la sessió de control a l’Executiu al ministre de l’Interior pel conflicte obert entre la Generalitat i el Govern en matèria de seguretat per la no convocatòria de la Junta de Seguretat de Catalunya des del 2009 i per la discrepància en l’oferta de places de Mossos d’Esquadra.

Però el parlamentari català ha aprofitat la pregunta per demanar la dimissió de Zoido "per miserable i per irresponsable".

Ha argumentat que "vetar" la convocatòria de la Junta de Seguretat o la convocatòria de 500 places per a Mossos mentre existeix un nivell 4 d’alerta antiterrorista només perquè no li agrada com voten els catalans és "de ser un miserable i un irresponsable".

El ministre ha eludit respondre a Rufián en entendre que amb aquestes paraules es desqualifica ell mateix, però, al terme de la pregunta, la presidenta del Congrés ha ofert al parlamentari l’oportunitat de retirar les seues paraules del diari de sessions.

tracking