SEGRE

POLÍTICA INDEPENDÈNCIA

El Govern central qualifica de “pirueta” la concepció d’Espanya que té el PSOE

Els socialistes defensen la idea que a l’Estat hi ha “moltes nacions però només una sobirania” || L’Executiu del PP dóna per fet que Zoido i Jané es reuniran per la junta de seguretat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va criticar ahir el concepte d’Espanya “plurinacional” que va aprovar el PSOE al 39è congrés federal i va convidar els socialistes a “aclarir-se” i “clarificar-se”, ja que, segons va dir, la gent vol saber “on està cadascú”.

“Ens preocupa que no hi hagi una visió clara sobre el que es pretén sobre Espanya, sobre la unitat territorial i sobre el que representa el concepte de sobirania”, va emfatitzar el portaveu, que va qualificar de “pirueta” la idea que hi ha “moltes nacions però només una sobirania”. Segons va indicar, això és el que ha d’explicar el PSOE, més enllà de la “discussió teòrica” sobre si Espanya és un Estat autonòmic o federal. “Ens preocupa més la referència a l’Estat plurinacional, perquè això no sabem el que és, ni sabem quines són les nacions, ni les seues competències, i això, sens dubte, no està a la Constitució”, va incidir.

En qualsevol cas, no va dubtar que el PSOE seguirà al costat del Govern davant d’independentisme català. Al seu parer, l’esmentat suport es va posar de manifest tant a la conversa telefònica que van mantenir Rajoy i Sánchez a finals de maig, com en el rebuig de la moció sobre Catalunya del PDeCAT que es va votar dijous passat al Congrés.

En un altre ordre de coses, Méndez de Vigo va donar per fet que en les pròximes dates el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i el conseller Jordi Jané, es reuniran per parlar de l’ordre del dia de la Junta de Seguretat de Catalunya. Va recordar que el ministre no pot assistir el dia 3 de juliol a la junta convocada de forma unilateral pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè aquell dia té una reunió amb ministres de l’arc mediterrani a Sevilla. El conseller va respondre que s’obria a desconvocar la cita del dia 3 de juliol per pactar una nova data però abans de l’estiu. Pel que fa a les places a Mossos, el president del Govern, Mariano Rajoy, es va remetre al que va dictaminar el ministeri d’Hisenda i va afegir que si per llei no es poden convocar més de 50 places, no es pot demanar al seu Executiu que vulneri la llei.

barcelona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, reclama que Catalunya pugui votar “per higiene democràtica”, en un article d’opinió publicat ahir pel Punt Avui.Puigdemont va recordar que l’Estatut, del referèndum del qual es compleixen onze anys, va ser recorregut pel PP davant del Tribunal Constitucional encara que havia estat aprovat pels catalans, per la qual cosa assegura que “el problema no està en si el referèndum és acordat i legal”, sinó en si hi ha voluntat política per respectar el que volen els ciutadans. El president considera que el referèndum independentista previst per a l’1 d’octubre parteix del mandat democràtic sorgit de les eleccions, de manera que té “una clara legitimitat política”.

D’altra banda, segueix la polèmica per la carta enviada per Puigdemont a la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, en què demanava parlar a la Cambra Baixa sobre el referèndum. El president la va enviar dilluns passat, tant en format físic com per correu electrònic, segons van explicar, i Madrid nega haver-la rebut. En resposta a la portaveu del Govern, Neus Munté, que va dubtar la setmana passada que veritablement la missiva no hagi arribat a la seua destinació, el seu homòleg estatal, Íñigo Méndez de Vigo, va ironitzar amb la “sorprenent carta” i va sol·licitar als uixers del Congrés dels Diputats que la busquin a la safata d’entrada del compte de correu electrònic perquè “pel que sembla no ha arribat”, una cosa difícil d’entendre i va recomanar a Puigdemont que la torni a enviar.

En un altre ordre de coses, el Tribunal Constitucional va acordar ahir admetre a tràmit el recurs presentat pel PP i Ciutadans contra la llei catalana de pressupostos que dedica una partida a la convocatòria del referèndum. Es tracta de partides que estan suspeses provisionalment pel tribunal, ja que el mes d’abril passat va admetre el recurs presentat pel Govern central.

tracking