SEGRE

SUCCESSOS

Un incendi a Huelva obliga a desallotjar més de 2.000 persones i entra a Doñana

La Junta d’Andalusia no descarta que pugui haver estat provocat || Més de 500 efectius dels Bombers i 21 mitjans aeris treballen perquè el foc no afecti la zona de parc nacional

L’incendi declarat al paratge La Peñuela de Moguer (Huelva) ha entrat a l’Espai Natural de Doñana.

L’incendi declarat al paratge La Peñuela de Moguer (Huelva) ha entrat a l’Espai Natural de Doñana.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un incendi declarat al paratge La Peñuela, al terme municipal de Moguer (Huelva), va obligar aquest diumenge a desallotjar més de 2.000 persones i tancar carreteres i es va endinsar en l’Espai Natural Doñana, encara que a la tarda no havia afectat territori inclòs al parc nacional.

Segons les primeres investigacions, no es descarta que el foc hagués pogut ser provocat, segons la Junta d’Andalusia.

A causa de l’avanç de les flames, només del càmping Doñana van haver de ser evacuades 1.500 persones, a les quals en cal sumar prop de 600 del Parador Nacional de Mazagón, l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial del ministeri de Defensa, altres hotels, diferents habitatges i fins i tot un assentament de temporers.

Un total de 750 persones van haver de ser reallotjades per l’operatiu d’emergència establert en el pla antiincendis Infoca. De la resta d’afectats, molts es van instal·lar en habitatges de familiars o coneguts, o van tornar a les seues cases, ja que estaven en segones residències.

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, va assegurar que fins a 550 efectius i 21 mitjans aeris treballen en l’incendi, i va destacar que “no hi ha risc per a la població civil”.

A la zona també hi havia un contingent de 80 guàrdies civils en tasques de seguretat ciutadana i ordre públic, que van col·laborar en els desallotjaments i en la gestió del trànsit.

Díaz va detallar que els efectius treballen en tres fronts, però “el més preocupant és el que és més a prop de l’entorn del Parc de Doñana i que l’Infoca està intentant controlar a l’afectar-lo més el canvi del vent que s’ha produït”.

El director regional de l’Infoca, Juan Sánchez, va dir que “el que volem és que l’incendi no se’ns descontroli i de moment l’anem encarrilant”, i va precisar que dissabte a la nit es van cremar dotze quilòmetres en menys de cinc hores.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, es va desplaçar a Moguer per supervisar les tasques d’extinció i va destacar que es van prendre mesures especials perquè la incidència al parc de Doñana sigui “la la menor possible”.

Vigilància a Portugal per si es reactiva el foc Un operatiu de més de mig miler d’efectius continuava aquest diumenge desplegat a Pedrógão Grande per vigilar que no es produïssin reactivacions de l’incendi que va arrasar el centre de Portugal i va deixar 64 víctimes mortals, declarat “extint” dissabte. Segons les últimes dades de Protecció Civil, al terreny encara hi havia 528 bombers i efectius d’altres cossos de seguretat i emergència i gairebé 200 vehicles terrestres. El foc de Pedrógão Grande va començar el dissabte dia 17 i va quedar controlat dimecres, però dins del perímetre encara hi havia risc de noves reactivacions, cosa que va provocar que no fos declarat “extint” fins a una setmana després del seu inici. Aquest gran foc, amb diversos focus, que van arribar fins a quaranta quilòmetres al nord d’on es va iniciar va assolar el centre de Portugal i va deixar al seu pas 64 víctimes mortals, més de 250 ferits i desenes de milers d’hectàrees arrasades. Els cossos dels 64 morts ja han estat identificats i han començat a ser entregats a les famílies. Després de finalitzar el combat contra el foc, el país se centra ara a investigar les causes i les responsabilitats que es puguin derivar de la tragèdia forestal més gran de la història de Portugal. Protecció Civil va admetre que entre el fatídic dissabte i dimarts es van produir errors en el sistema de comunicacions que coordina les forces de seguretat i emergència de Portugal. El primer ministre lusità, António Costa, va demanar “explicacions” a la ministra d’Administració Interna, Constança Urbano de Sousa, sobre aquestes fallades en les comunicacions, per analitzar si va poder influir negativament en la gestió de la tragèdia.

L’incendi declarat al paratge La Peñuela de Moguer (Huelva) ha entrat a l’Espai Natural de Doñana.

L’incendi declarat al paratge La Peñuela de Moguer (Huelva) ha entrat a l’Espai Natural de Doñana.EFE

tracking