SEGRE

POLÍTICA

El PSOE estudia sancionar alcaldes per cedir espais per al referèndum

Permet votar als primers edils perquè es tracta d’una “qüestió personal” || L’alcalde de Blanes compara Catalunya amb Dinamarca i Espanya amb el Magreb

Pedro Sánchez s’ha reunit aquesta setmana amb els parlamentaris socialistes.

Pedro Sánchez s’ha reunit aquesta setmana amb els parlamentaris socialistes.PSOE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE assegura que estudiarà sancionar els alcaldes del PSC que cedeixin espais municipals per a la celebració de la consulta de l’1 d’octubre, segons va indicar aquest dilluns el portaveu de la formació, Óscar Puente.

Encara que aquest dilluns no es va tractar en la reunió de l’executiva federal, “s’estudiarà. Valorarem en el futur quines determinacions s’han de prendre en funció de les actuacions que emprenguin”, va assegurar Puente preguntat per les opinions d’alguns alcaldes del PSC que donen suport al referèndum i que, fins i tot, es van mostrar disposats a cedir espais públics per posar les urnes.

Puente va explicar que, encara que al PSOE no li agradaria que alcaldes del PSC votessin en el referèndum, no consideren aquesta conducta “reprotxable”, al tractar-se d’una “qüestió personal”. El que sí que espera el partit d’ells és que compleixin la legalitat i no posin “mitjans municipals al servei del referèndum”.

L’alcalde del PSC de Blanes, Miquel Lupiáñez, va defensar que a Catalunya hi ha valors que es viuen d’una altra manera respecte a la resta d’Espanya, com “passa a Dinamarca respecte al Magreb”. Lupiáñez va assegurar que a la consulta votarà i farà campanya pel no, va vaticinar que és l’opció que té més possibilitats de guanyar i va exposar que, en cas que guanyi el , s’hauria d’“acatar” que els catalans volen ser independents.

Poc després, el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, va assegurar que les opinions de Lupiáñez “no reflecteixen el pensament del PSC” i, per aquesta raó, li va demanar que rectifiqui. El partit va enviar la setmana passada instruccions als seus alcaldes perquè no col·laborin amb la consulta, però alguns municipis, com Blanes, Girona i Terrassa, van assegurar que no posaran pals a les rodes.

Paral·lelament, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va elogiar els alcaldes socialistes que van expressar que no posaran traves a la consulta: “Benvinguts els valents demòcrates del PSC.” En contraposició, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va lamentar que alguns dirigents del PSC facin declaracions que “semblen anar en contra del que estableix la Constitució espanyola”. Catalá va admetre que “sempre” ha pensat que el PSOE i el PSC són partits constitucionals, que creuen en aquesta “norma fonamental de convivència”.

Les claus

  • Municipis desmarcats. Alguns municipis, com Blanes, Girona i Terrassa, s’han desmarcat de les instruccions que va enviar el PSC als seus alcaldes perquè no col·laboressin amb el referèndum i demanessin un informe municipal.
  • El ministre de Justícia. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va lamentar que alguns dirigents del PSC facin declaracions que “semblen estar en contra del que estableix la Constitució espanyola”.
  • L’alcalde de Blanes. L’alcalde del PSC de Blanes, Miquel Lupiáñez, va assegurar que a Catalunya hi ha valors que es viuen de manera diferent respecte a la resta d’Espanya, com “passa a Dinamarca respecte al Magreb”. Poc després, el partit li va demanar que rectifiqués.

Borràs acusa la Fiscalia del TSJC de querellar-se per intimidar-la La defensa de la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, va presentar aquest dilluns un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el qual acusa la Fiscalia d’haver-se querellat contra ella “amb finalitats clarament intimidatòries”. “No pretén aclarir i castigar actes ja comesos, sinó conductes que encara haurien de realitzar-se”, sostenen els lletrats de Borràs en el recurs de súplica, en el qual al·leguen que no se la pot investigar per unes urnes que ni tan sols s’han comprat. D’altra banda, el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled va assegurar aquest dilluns que no hi havia base legal per enviar la policia a evitar la consulta del 9-N del 2014 i va avisar que la sentència per aquest cas és un “precedent legal” de cara al referèndum de l’1 d’octubre vinent. En una entrevista a TV3, el lleidatà Sánchez Ulled va recordar que el 9 de novembre del 2014 no hi havia “fonaments per enviar la policia” a evitar la consulta sobiranista, segons la cadena. El fiscal també va evitar referir-se a l’1 d’octubre, ja que desconeix “el que passarà”

tracking