SEGRE

SOBIRANISME

El Govern garanteix que hi haurà urnes per al referèndum després de deixar deserta la licitació

Assegura que hi ha alternatives, com la compra d’un altre tipus de capses, com les del 9-N || Puigdemont es reuneix amb els partits i les entitats independentistes per assegurar-los que seguirà endavant

Puigdemont

PuigdemontEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va declarar aquest dimarts desert el concurs per a la fabricació de 8.000 urnes, al no homologar les dos empreses que havien superat els passos inicials del procés de licitació, per la qual cosa, a partir d’ara, activarà un pla alternatiu per encarregar les urnes del referèndum anunciat per a l’1 d’octubre.

La consellera portaveu del Govern, Neus Munté, va manifestar que l’Executiu va prendre la decisió de no homologar cap de les dos aspirants amb possibilitats, Plastic Express i l’UTE d’Espai World i Suministros Integrales Futbida, al no acreditar la “solvència tècnica i econòmica” que es requeria.

Les empreses de les urnes haurien rebut pressions directes per part de la Guàrdia Civil

El procés de licitació ha estat polèmic perquè la Fiscalia s’ha querellat contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general en el moment de la licitació, Francesc Esteve, a l’entendre que les urnes podrien utilitzar-se per al referèndum.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obrir una investigació la setmana passada a Borràs i Esteve per aquesta licitació de compra d’urnes a l’admetre a tràmit la querella de la Fiscalia.

Aquesta aturada en el procés administratiu per a la compra d’urnes “no impedeix que l’1 d’octubre hi pugui haver urnes”, va recalcar la portaveu del Govern, Neus Munté, ja que una possibilitat és que ara l’Executiu, alliberat dels procediments que marca el concurs, s’encarregui directament de negociar la compra amb una empresa determinada.

Com que el concurs que s’ha declarat desert era per a l’adquisició d’urnes de metacrilat, s’obre ara la possibilitat que puguin ser d’un altre material, com ara de cartró, tal com va succeir en la consulta del 9-N amb les urnes de cartró fabricades pels presos de Ponent.

Vol explicar als diputats les raons del referèndum, però sense votació en el Congrés

Enmig de la incertesa del dia, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reunir aquest dimarts a la tarda al Palau de la Generalitat, després del Govern, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; diputats de JxSí i de la CUP, i els presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Fonts presents en la reunió van aclarir que aquesta s’emmarca en les trobades “ordinàries” que el Govern manté amb els partits i les entitats per fer un seguiment del referèndum. Una cimera que es va celebrar abans que Puigdemont reveli, el pròxim dia 4 de juliol, els detalls del referèndum, en un moment en el qual encara es desconeix el contingut de la llei de transitorietat i els preparatius d’una cita de l’1 d’octubre.

En la reunió d’aquest dimarts, el president Puigdemont va transmetre als representants d’organitzacions i partits sobiranistes que se “solucionarà” la compra d’urnes per al referèndum.

La junta de seguretat se celebrarà el pròxim dia 10 El ministeri de l’Interior i la conselleria d’Interior han acordat celebrar la junta de seguretat de Catalunya el pròxim dia 10 de juliol. La Generalitat pretén que la junta serveixi per activar tots els mecanismes per impulsar la màxima col·laboració policial, de manera que els Mossos d’Esquadra es puguin integrar al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat. Un altre dels punts que el Govern pretén aconseguir en la reunió és que es permeti als Mossos d’Esquadra prosseguir persecucions en calent en l’àmbit de la lluita antiterrorista travessant la frontera francesa, com s’ha decidit per a l’Ertzaintza.

Detalls

Arquebisbe de Barcelona. L’arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, que serà nomenat avui cardenal pel papa Francesc, reivindica el “diàleg” com a principal instrument per rebaixar la tensió davant de la convocatòria del referèndum d’autodeterminació no pactat amb l’Estat.

Catalunya en Comú. La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, va afirmar aquest dimarts que l’ajuntament de Barcelona “no serà un impediment” per al referèndum que el Govern preveu celebrar el dia 1 d’octubre.

Suport als alcaldes del PSC. El portaveu parlamentari d’ER C, Joan Tardà, va considerar “esquizofrènic” que el PSOE es plantegi castigar els alcaldes i edils del PSC que col·laborin amb el referèndum. La portaveu del Govern, Neus Munté, va dir que l’Executiu “agraeix i recolza” els alcaldes del PSC que defensen la consulta. 

Pastor rep la carta de Puigdemont onze dies després El Congrés dels Diputats va rebre aquest dimarts formalment la carta que li va enviar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sol·licitant comparèixer a la Cambra Baixa per explicar el seu pla independentista i sobiranista a Catalunya. Així ho van confirmar fonts parlamentàries, que han explicat que la presidenta, Ana Pastor, contestarà Puigdemont per escrit quan analitzi el contingut de la missiva del president. La carta que Puigdemont va anunciar que enviaria el passat 16 de juny va arribar onze dies després al Congrés, concretament a les 11.45 h d’aquest dimarts, de mans d’una empresa privada de missatgeria. La Generalitat de Catalunya també havia enviat a Pastor via correu electrònic el contingut d’aquesta missiva, però la Cambra no podia donar-se per assabentada oficialment de la petició del president fins a rebre l’original. La presidenta del Congrés, la popular Ana Pastor, té la intenció de respondre en un termini “raonable” la carta de Puigdemont. En la seua missiva, el cap de l’Executiu creu “important” que tots els diputats del Congrés puguin escoltar les raons que han portat la Generalitat a convocar un referèndum el pròxim 1 d’octubre i planteja la conveniència de celebrar un debat que considera “necessari”. D’aquesta forma, el president responia a l’oferta que li va llançar el Govern de Mariano Rajoy d’anar a la Cambra Baixa a explicar el seu projecte, però en el seu escrit suggereix que “no sembla raonable” que la seua proposta de referèndum hagi de ser votada, com sí que es va fer amb l’Estatut o la consulta del 9-N.

tracking