SEGRE

INFORMÀTICA

Un nou ciberatac afecta institucions i multinacionals de mig món

Rússia, Ucraïna, Holanda i el Regne Unit, els països més afectats pel virus Petya || L’empresa APM Terminals tanca la seua terminal al Port de Barcelona

Fotografia del logo de la petrolera russa Rosneft, una de les empreses víctimes de l’atac cibernètic.

Fotografia del logo de la petrolera russa Rosneft, una de les empreses víctimes de l’atac cibernètic.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses empreses i institucions europees, incloent-hi la naviliera danesa Maersk, la petrolera russa Rosneft i la firma britànica de publicitat WPP, van ser aquest dimarts víctimes d’un atac informàtic massiu protagonitzat pel virus Petya, una variant del ransomware que va afectar milers d’ordinadors d’arreu del món al maig.

A primera hora de la tarda d’aquest dimarts, el gegant danès del transport marítim AP Moller-Maersk va informar que els seus sistemes havien estat objecte d’un atac informàtic. “Podem confirmar que els sistemes han caigut en múltiples llocs i unitats de negoci a causa d’un atac cibernètic”, va confirmar la companyia danesa, que va indicar que segueix “analitzant la situació”.

Pel que fa a això, els mitjans holandesos van informar que l’atac cibernètic va afectar disset terminals de càrrega controlades per l’empresa APM –filial de Maersk– en diferents ports del món, entre els quals dos de Rotterdam i un al Port de Barcelona. Per la seua part, la petrolera russa Rosneft informava que havia estat objecte d’“un poderós atac informàtic”, encara que va subratllar que un canvi recent en els seus sistemes havia evitat la interrupció de la producció de petroli.

La multinacional britànica WPP va informar que algunes de les seues empreses s’havien vist afectades “en un presumpte atac informàtic”, i va assenyalar que la companyia va adoptar les mesures apropiades.

Al seu torn, el Banc d’Ucraïna, país on l’atac cibernètic va ser particularment virulent, va emetre un comunicat que advertia d’un “atac hacker exterior” a les pàgines web d’alguns bancs i empreses públiques i privades ucraïneses.

El Centre Criptològic Nacional (CCN) espanyol, dependent del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), va informar que el virus és una variant de la família Petya. Per al desxiframent dels arxius, els hackers sol·liciten un rescat a pagar en bitcoins de 300 dòlars.

El maig passat, prop de 30.000 empreses d’uns cent cinquanta països, entre les quals hi havia l’espanyola Telefónica, es van veure afectades per un atac cibernètic en el qual es va fer servir el virus Wannacry i del qual es va apuntar a Corea del Nord, encara que el règim de Piongyang va negar les acusacions.

tracking