SEGRE

SOBIRANIA

La Guàrdia Civil interroga treballadors de la Generalitat en relació amb el referèndum

Com a testimonis pel que fa al web del Pacte Nacional pel Referèndum i el cens de catalans a l’estranger || Puigdemont garanteix al Parlament que, malgrat tot, l’1 d’octubre hi haurà urnes

El vicepresident, Oriol Junqueras, i el president, Carles Puigdemont, ahir en la sessió de control.

El vicepresident, Oriol Junqueras, i el president, Carles Puigdemont, ahir en la sessió de control.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil està realitzant interrogatoris a personal de la Generalitat i d’empreses externes en relació amb la pàgina web del Pacte Nacional pel Referèndum i la campanya per impulsar el registre de catalans a l’exterior. Segons fonts del Govern, declara, entre dimarts i avui com a testimonis, un càrrec polític del departament de Presidència amb categoria d’eventual, un altre treballador de personal laboral del mateix departament i tres treballadors d’una empresa externa en relació amb el web.

D’altra banda, la Guàrdia Civil també està prenent declaració a un treballador del departament de Presidència i membres de l’empresa de publicitat encarregada de la campanya per impulsar el registre de catalans a l’exterior.

Pel que fa als catalans residents a l’estranger, fonts de la Fiscalia van explicar que s’han inhibit a favor del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona i, per tant, no continuaran amb aquesta part de la investigació referent als suposats preparatius per al referèndum, previst per a l’1 d’octubre. Aquest mateix jutjat va obrir una investigació sobre l’anomenat cas Vidal, que tracta sobre les declaracions en les quals l’exsenador va apuntar que el Govern obtenia dades fiscals dels catalans de forma il·legal.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va denunciar aquest dimecres, en el marc de la sessió de control al Govern, que les empreses que optaven a fer les urnes han rebut pressions i va acusar Partit Popular i Ciutadans de donar ordres a la Fiscalia i de convertir-se en “espantafuncionaris”. Malgrat això, Puigdemont va garantir que l’1-O hi haurà urnes.

En aquest sentit, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, des del Vaticà, va declarar que “si els independentistes volen estimbar-se, és la seua responsabilitat, però que no arrosseguin ni els funcionaris, ni els treballadors públics, ni els empresaris, ni el conjunt de la ciutadania darrere seu”. Va avisar el Govern que no pot saltar-se la legalitat i esperar que tothom els segueixi pel “camí equivocat”.

Les claus

  • Hi ha resposta a Puigdemont. La presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, contestarà la carta de Puigdemont, en la qual demanava explicar a la Cambra el referèndum. Hi dirà les possibilitats que ofereix el Reglament, que no preveu la presència d’un president autonòmic en el ple sense la votació d’una iniciativa.
  • “Incertesa” per les urnes. El cap de projectes de Plastic Express, una de les dos empreses que optaven a fabricar urnes, Andreu Marquès, va explicar que “hi havia incertesa” en el concurs per homologar empreses impulsat pel Govern, i va assegurar que no tenen problema de solvència.
  • Insisteixen a investigar Mas. La Fiscalia va presentar aquest dimecres un informe al Tribunal de Comptes en el qual recolza obrir una investigació contra Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs per determinar la seua responsabilitat en les despeses del 9-N.

Detalls

  • 4 de juliol. El Govern celebrarà un acte al Teatre Nacional de Catalunya el 4 de juliol en el qual explicarà els detalls sobre el referèndum de l’1-O i, després, els presentarà al Parlament. Puigdemont va retreure al PSC que, quan han intentat anar a la Cambra catalana a donar explicacions, els socialistes “han anat al Constitucional”.
  • Votar ‘no’. Puigdemont va descartar aquest dimecres anticipar les eleccions a la Generalitat, com li demana Ciutadans, i a més va incitar Arrimadas i García Albiol a participar en el referèndum i votar no, en consonància amb els seus ideals.

L’1-O tensa la sessió de control al Govern El líder del PSC, Miquel Iceta, va denunciar aquest dimecres que el Govern està “trepitjant drets bàsics” al “furtar” al Parlament informació “crucial”, mentre que el president, Carles Puigdemont, el va acusar d’“amenaçar” alcaldes socialistes amb sancions si participen en el referèndum. Tots dos dirigents van protagonitzar una picabaralla durant la sessió de control del Parlament, pel fet que el Govern no hagi presentat encara a la Cambra la llei de transitorietat jurídica i del referèndum, sobre les quals se sostindrà suposadament la consulta de l’1 d’octubre. Junts pel Sí ha organitzat un acte per al 4 de juliol a fi d’oferir els detalls d’aquesta cita electoral i, en aquest context, Iceta va plantejar a Puigdemont si no seria “més respectuós amb les institucions” si les primeres explicacions es fessin al Parlament. “Quan ho hem intentat fer, vostès han anat al Constitucional”, li va replicar Puigdemont. Per això, el PSC va registrar una petició d’empara a la Mesa del Parlament, ja que consideren que el Govern no respon a les seues preguntes sobre el procés sobiranista. Per la seua banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va titllar de “nyap” el concurs públic del Govern per a la compra d’urnes i va instar Puigdemont a anticipar eleccions a la Generalitat, però el president va descartar convocar comicis l’1 d’octubre, data prevista per al referèndum. A més, el president va desafiar tant Arrimadas com el president del Partit Popular català, Xavier García Albiol, a participar en el referèndum i votar no. En un altre ordre de coses, el ple del Parlament va rebutjar una proposició de llei de Sí Que Es Pot per blindar el Consell de Garanties Estatutàries davant de la reforma del reglament del Parlament que permetria a Junts pel Sí i la CUP agilitzar la desconnexió fent ús de la lectura única, un procediment de màxima urgència.

tracking