SEGRE

POLÍTICA

El Congrés reprova Montoro per la polèmica amnistia fiscal

Creix l’escàndol amb l’empresa creada per l’exministre

Cristóbal Montoro.

Cristóbal Montoro.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria del Congrés va votar aquest dijous a favor de la reprovació del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per haver beneficiat els defraudadors amb l’amnistia fiscal aprovada el 2012 i que ha estat declarada inconstitucional. Montoro va ser reprovat per 197 vots a favor, 135 en contra i 5 abstencions.

El PSOE, Units Podem, Cs, ERC, el PDeCAT i Compromís es van unir per votar contra el ministre, i el PNB es va abstenir. Arran de la reprovació, els socialistes es neguen a reunir-se amb Montoro per rebre informació sobre el sostre de despesa, el límit màxim de despesa pública que podran incloure els pròxims pressupostos per al 2018.

El ministeri d’Hisenda ha proposat apujar el sostre de despesa de cara a l’any 2018 un 1,3%. Representants del Grup Socialista al Congrés tenen previst reunir-se avui amb els secretaris d’Estat d’Hisenda i Pressupostos per ser informats dels objectius de dèficit i deute per a les administracions públiques. Montoro interpreta el veto pel fet que “el nou PSOE no vol negociar”.

Mentrestant, creix l’escàndol a l’entorn de l’empresa Equipo Económico, que va crear l’exministre Montoro. Segons va publicar aquest dijous ABC, el contracte de les cambres de comerç pel qual es va querellar la Fiscalia Anticorrupció, que pretenia influir en un canvi legislatiu –i ho va aconseguir–, no és una excepció en l’activitat del despatx que va fundar Montoro.

De fet, diverses empreses multinacionals han recorregut a Equipo Económico per encarregar informes amb els quals intenten impulsar canvis regulatoris, segons el rotatiu. Ferrovial va encarregar a Equipo Económico dos informes, per valor de 270.000 euros més IVA, els anys 2012 i 2013, per provar de canviar el model de contractació pública i avançar els pagaments a proveïdors dels ajuntaments espanyols.

tracking