SEGRE

POLÍTICA SOBIRANIA

Pastor diu a Puigdemont que només

Divisió en el si del govern municipal de Barcelona per la qüestió del referèndum || Domènech es reuneix amb Junqueras per presentar-li el seu nou partit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, va respondre per carta al president Carles Puigdemont dient-li que el “curs” perquè pugui comparèixer per explicar el referèndum només pot ser mitjançant la presentació d’una proposició de llei, que culmina en una votació a la Cambra Baixa o bé anant al Senat.

Sobre això, Puigdemont va dir que la resposta de la presidenta del Congrés a la seua sol·licitud de compareixença per plantejar un referèndum no és la que esperava, i considera que la Mesa podria habilitar una fórmula perquè pogués anar-hi.

Els alcaldes sobiranistes mostren avui el seu suport al referèndum i el compromís a col·laborar-hi

El 16 de juny passat, Puigdemont va enviar una missiva a Pastor en la qual sol·licitava celebrar un debat al Congrés sobre el referèndum unilateral que vol convocar per a l’1 d’octubre. Va deixar clar que només s’oferia per a un “debat”, per la qual cosa no li semblava “raonable” portar cap proposta concreta per sotmetre-la a votació del ple, tenint en compte el desenllaç d’altres iniciatives, en al·lusió al pla Ibarretxe.

D’altra banda, el ple de l’ajuntament de Barcelona va rebutjar ahir una proposta del PP contrària al suport municipal al referèndum d’independència de Catalunya, la qual cosa va provocar que els regidors del PSC es desmarquessin dels de Barcelona en Comú de l’alcaldessa Ada Colau. En concret, van donar suport a la proposta tres edils del PP; els quatre del PSC, que formen part del govern municipal; quatre de Ciutadans, que compta amb cinc però un no hi era present, i van sumar onze vots. Van votar-hi en contra els onze de BComú, nou del grup Demòcrata, cinc d’ERC, dos de la CUP i Ardanuy (Demòcrates de Catalunya).

També ahir, el coordinador general de CatComú, Xavier Domènech, es va reunir amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, a la seu d’Esquerra, per presentar-li el nou partit que es va constituir el 8 d’abril, en una reunió en la qual també van abordar el referèndum de l’1 d’octubre.

En un altre ordre de coses, la Fiscalia es va oposar ahir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arxivi la querella contra la consellera Meritxell Borràs pel concurs per licitar urnes, a l’entendre que, encara que aquest va quedar desert, “va consumar” el delicte al convocar-lo a fi de celebrar un referèndum independentista.

x

x

El líder del PSC, Miquel Iceta, va assegurar ahir que si s’ha de sancionar algun alcalde socialista per col·laborar amb l’organització del referèndum de l’1-O, la sanció la imposarà el PSC i no el PSOE, però va deixar clar que ell no ho pensa fer i que la “frontera” estarà a “complir la llei”. Després de la polèmica en el si del PSC i el PSOE sobre la possible participació d’alguns alcaldes socialistes al referèndum de l’1 d’octubre, Iceta va dir que li “sap greu” que hi hagi algun electe del partit que “per un excés de zel, ingenuïtat o ganes de col·laborar es faci mal des d’un punt de vista legal o jurídic”. Iceta va augurar que “no es produirà” aquesta situació amb els alcaldes perquè el Govern “no té ni urnes, i això que l’1-O votarem comença a ser un acte de fe. El referèndum del que es parla tant... està convocat? Se’n sap alguna cosa? Si no tenen ni urnes!”, va afegir.

El ple de l’ajuntament de Cornellà de Llobregat va aprovar dijous una moció del PSC en la qual manifesta “el seu compromís amb la legalitat i l’estat de dret” davant de la celebració de l’1-O. Mentrestant, el ple del mes de juny de Terrassa va rebutjar ahir la proposta de resolució del PP que buscava conèixer el posicionament de l’ajuntament, governat en coalició entre el PSC i el PDeCAT, sobre la consulta. A més a més, els alcaldes d’Independents de la Selva cediran locals per a la celebració del referèndum. La formació, que té les alcaldies de Tossa de Mar, Maçanet de la Selva, Sils, Riudarenes, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm i Vilobí d’Onyar, va decidir “facilitar en la mesura de les possibilitats” que els seus veïns puguin votar.

D’altra banda, la moció de la regidora no adscrita a l’ajuntament de Jaén, Salud Anguita, en contra de la independència de Catalunya va provocar moments de tensió en el ple celebrat dijous, que va acabar amb el desallotjament de diverses persones del públic.

Aznar demana a Rajoy que lideri una alternativa a l’independentismeL’expresident del Govern espanyol, José María Aznar, va recordar ahir al cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, el seu “deure” de mantenir la legalitat davant de l’“envit” secessionista, aplicant “amb normalitat” la Constitució i la llei. A més, li va recomanar que faci política a Catalunya per construir una alternativa “àmplia” a l’independentisme, ja que, segons el seu parer, en comptes de lamentar la “deslleialtat” dels independentistes, cal treballar “democràticament i seriosament” perquè no segueixin governant. Rajoy, per la seua part, va dir que no “abdicarà” del seu deure davant del desafiament secessionista “de cap manera”. També va insistir que tant els ajuntaments com els funcionaris a Catalunya estan obligats a complir la llei davant del referèndum de l’1 d’octubre.

tracking