SEGRE

SOBIRANIA

El Govern buscarà convocar el referèndum emparant-se en la legalitat internacional

Esquerra guanyaria les eleccions, PDeCAT empataria amb Cs i la CUP perdria la meitat d’escons, amb un bloc sobiranista amb majoria absoluta || El 54% de catalans votaria en una consulta unilateral

Una setantena de membres d’Arran es van manifestar ahir davant d’una comissaria dels Mossos.

Una setantena de membres d’Arran es van manifestar ahir davant d’una comissaria dels Mossos.TWITTER ARRAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern buscarà convocar el referèndum emparant-se en la legalitat internacional, en la llei que probablement s’elaborarà per separat de la de transitorietat jurídica, malgrat que es volen tramitar conjuntament al Parlament.

Així ho van explicar diverses fonts consultades per Europa Press després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar setmanes enrere que el referèndum se celebrarà l’1 d’octubre i a falta que demà JxSí i la CUP presentin el marc legislatiu del referèndum i el Govern celebri l’acte previst al Teatre Nacional de Catalunya.

Tots dos grups negocien des de fa temps separar o no la llei amb què es convocarà el referèndum de la llei de transitorietat jurídica, la que ha de definir la transició de l’autonomia en un Estat independent si guanya el .

Veus sobiranistes aspiren a assolir els 3 milions de vots, per la qual cosa seran clau els comuns

D’altra banda, el 54,1% de catalans participaria en un referèndum sobre la independència que es convoqués unilateralment, davant el 37,1% que ho rebutjaria, segons una enquesta publicada de La Vanguàrdia. El sondeig pregunta sobre diversos escenaris, en els quals el guanyaria amb el 42,5% de vots i el no quedaria en segon lloc amb el 37,6%, mentre que el 10,2% no hi participaria i el 9,7% no respon la pregunta.

Xavier García Albiol a Puigdemont: “Els polítics que fan por són els dictadors i els tirans”

El bloc independentista que formen ERC, el PDeCAT i la CUP mantindria l’actual majoria absoluta al Parlament si se celebressin eleccions, segons una enquesta del rotatiu. ERC obtindria 43 escons, mentre que el PDeCAT, amb 23, empataria amb Ciutadans, que en perdria dos. Catalunya en Comú només sumaria un diputat respecte de Catalunya Sí que Es Pot, el PSC en perdria un i es quedaria amb 16 escons i el PP en guanyaria un més i se situaria amb 12. Per la seua part, la CUP perdria la meitat de diputats i es quedaria amb 5.

Pel que fa a la composició de les taules, apunten que s’ha de garantir la neutralitat mitjançant un sorteig entre la ciutadania. Així mateix, consideren que els agents electorals han de ser treballadors públics que actuïn de forma voluntària.

Detalls

  • Detinguts tres membres d’Arran per una protesta a la seu del PP. Els Mossos van detenir aquest diumenge tres militants d’Arran per la seua presumpta participació en la protesta que va realitzar el moviment anticapitalista davant de la seu del PP a Barcelona el mes de març. Són militants investigats per l’acció per presumptes delictes de danys i desordre públic i que van ser citats a declarar al juny però no es van presentar al Jutjat d’Instrucció 11 de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia. Arran es va manifestar aquest diumenge davant de la Comissaria de les Corts dels Mossos d’Esquadra i va carregar contra l’actitud de PDeCAT, ERC i Podem per, segons aquesta organització, criminalitzar les seues accions, dirigides a defensar el referèndum.
  • La CUP reclama targeta censal i personal públic voluntari l’1-O. Els deu diputats de la CUP al Parlament han firmat un article conjunt a Nació Digital en el qual fan set propostes al Govern per dur a terme la votació de l’1-O amb totes les garanties perquè sigui vinculant i es faci sense partidismes. Els cupaires, entre altres coses, apunten que hi ha d’haver un cens per saber quanta gent serà cridada a votar i enviar una targeta censal als seus domicilis. Pel que fa a la composició de les taules, apunten que s’ha de garantir la neutralitat mitjançant un sorteig entre la ciutadania. Així mateix, consideren que els agents electorals han de ser treballadors públics que actuïn de forma voluntària.

Zoido sobre una possible ruptura de Catalunya: “Gratis no surt res” El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, confia que la Generalitat de Catalunya “entri en raó” i “trenqui d’una vegada la dinàmica” de la seua “obsessió” amb el desafiament sobiranista i deixa clar davant d’un possible incompliment de la llei que “gratis no surt res”. “Sense cap dubte qui infringeixi la llei tindrà les mesures lògiques”, va subratllar el titular d’Interior en una entrevista amb Efe en la qual va preferir no avançar “cap dels passos” que es farien si els independentistes segueixen els seus plans, però sí va emfatitzar que “si la llei s’incompleix, la llei s’aplicarà perquè hi ha una llei per complir i unes sancions previstes per als que no ho facin”. De moment, el titular d’Interior no veu raons per incrementar els efectius de les forces de seguretat, si bé recorda que a l’estar immers el procés sobiranista en diverses causes judicials és normal que els jutges facin requeriments als agents, com els interrogatoris que fa la Guàrdia Civil a funcionaris catalans en motiu dels preparatius de la consulta. Per la seua part, el president del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, va voler traslladar aquest diumenge una reflexió al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i va dir que als polítics “que se’ls tem és als dictadors, als tirans i a aquells que van al marge de la legalitat”, i va voler deixar clar que mentre governi Mariano Rajoy i el PP, “ningú convocarà un referèndum per separar Catalunya de la resta d’Espanya”. D’altra banda, Lorena Roldán, diputada de Ciutadans al Parlament, va demanar que el “tripartit separatista” expliqui la llei que empararà la celebració del referèndum al Parlament i no en actes convocats per ells mateixos, amb referència al que es realitzarà demà al Teatre Nacional de Catalunya. Per això, Roldán va demanar que “siguin valents i no s’amaguin darrere dels seus diputats”.

tracking