SEGRE

ECONOMIA NEGOCIACIONS

El Govern del PP eleva el sostre de despesa i no descarta retocar l’IRPF

El Congrés ha de donar llum verda ara a l’augment de l’1,3%, fins als 119.834 milions || PSOE i PDeCAT hi votaran en contra i Montoro busca els suports necessaris

El ministre d’Economia, el ministre portaveu i el ministre d’Hisenda, ahir després del Consell.

El ministre d’Economia, el ministre portaveu i el ministre d’Hisenda, ahir després del Consell.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern del PP va aprovar ahir el sostre de despesa del 2018, que puja un 1,3% i suma 119.834 milions d’euros, mentre que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va reconèixer que estudia com rebaixar l’IRPF i es mostra convençut que hi haurà acord amb Ciutadans en aquest terreny. El Congrés haurà d’aprovar el sostre de despesa, una cosa per a la qual l’Executiu central no pot comptar ni amb el PSOE i ni amb el PDeCAT, al qual descarten donar suport.

Montoro va presentar ahir l’Acord sobre els Objectius d’Estabilitat Pressupostària per al període 2018-2020 i el límit de despesa no financer del 2018, que s’incrementa en 1.497 milions d’euros respecte al del 2017. Això permetrà que la despesa ministerial ascendeixi a uns 35.000 milions l’any que ve. Es tracta d’una pujada “moderada”, va dir el ministre, que permetrà que l’economia continuï creixent i creant ocupació i ajudarà Espanya a sortir del procediment de dèficit excessiu el 2018.

L’Executiu millora les previsions i preveu que l’atur caigui fins a l’11,8% l’any 2020

El Govern central també va aprovar el camí de consolidació fiscal per al pròxim trienni, que manté els objectius de dèficit del conjunt de les administracions públiques en el 2,2% per al 2018, l’1,3% per al 2019 i el 0,5% per al 2020. El ministeri d’Hisenda analitza també com rebaixar els impostos, tal com exigeix Ciutadans per poder votar a favor d’aquest pla. Montoro confia que en els propers dies es pugui arribar a un acord amb la formació taronja per reformar i rebaixar l’IRPF i el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, el va advertir que és “innegociable” una baixada d’aquest impost el 2018. El PSOE ja va anunciar que no donarà suport al sostre de despesa perquè retalla l’Estat de Benestar. Els socialistes van responsabilitzar directament Ciutadans de posar en perill les pensions i la protecció per atur amb la seua exigència d’abaixar l’IRPF. Per al portaveu de Pressupostos del PP al Congrés, Jaime de Olano, el rebuig del sostre de despesa per part dels socialistes mostra que estan tornant al “no és no a tot” de Pedro Sánchez. El PDeCAT va anunciar el seu vot en contra perquè, segons el seu parer, l’aprovat pel Govern penalitza les comunitats i hauria de ser “molt més generós”.

El Consell de Ministres ha millorat l’últim quadre macroeconòmic del Govern, a l’elevar tres dècimes la previsió de creixement per a aquest any (al 3%) i la de creació d’ocupació (al 2,8%), i al baixar una dècima la taxa d’atur, fins al 17,4% de mitjana anual i el 16,5% en termes d’EPA. La millora de les previsions s’estén a la resta del període, amb creixements del PIB del 2,6% el 2018, el 2,5% el 2019 i el 2,4% el 2020, xifres que es traduiran en creació d’ocupació, la qual cosa afavorirà un descens de la taxa d’atur fins a una mitjana de l’11,8% el 2020.

tracking