SEGRE

INDEPENDÈNCIA

Puigdemont cessa el conseller Baiget per haver dubtat del referèndum i entrevist un altre 9-N

Hores després de la defensa del seu partit, el PDeCAT, davant l’exigència de la CUP que el responsable d’Empresa dimitís || El titular de Cultura, Santi Vila, serà el seu successor almenys temporalment

Conseller Baiget

El conceller Baiget admet que probablement no hi haurà referèndum i tem pel seu patrimoniEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va destituir aquest dilluns el conseller d’Empresa i Coneixement, el lleidatà Jordi Baiget, després que expressés els seus dubtes sobre el referèndum d’independència, a l’afirmar que “l’Estat té tanta força que probablement” no es podrà celebrar i es farà “alguna cosa diferent que es pot assemblar al 9-N”.

El fins ara conseller va ser el primer membre del gabinet de Carles Puigdemont a reconèixer públicament que pot ser que l’1 d’octubre no hi hagi referèndum, en una entrevista a El Punt Avui en la qual va admetre, a més, que temia pel seu patrimoni familiar davant de possibles accions judicials.

El papel dels funcionaris en el referèndum, clau per als partits polítics

Aquestes declaracions van donar ales a l’oposició, que va coincidir a asseverar que l’opinió de Baiget era compartida per la resta del Govern i demostrava que l’Execitiu era conscient que el referèndum no es pot celebrar. Baiget serà rellevat per Santi Vila, l’actual responsable de Cultura, que dirigirà els dos departaments temporalment i prendrà possessió avui, segons el previst.

Vila va coincidir aquest dilluns amb algunes de les declaracions de Baiget, en especial que la participació serà “clau” per determinar el futur de l’1-O. Després d’admetre els seus dubtes, Baiget s’havia ratificat davant dels mitjans asseverant que no poden tancar-se a “altres alternatives” perquè els catalans puguin pronunciar-se, en cas que l’Estat veti aquest referèndum. Però va reiterar que està “fermament compromès” amb el projecte del Govern.

Una vegada cessat, va dir a Puigdemont que no creu que hagi traït el procés. Després de l’enrenou generat per les seues paraules, l’ara exconseller va voler remarcar la seua lleialtat respecte a Puigdemont i el Govern. En els mateixos termes es va pronunciar el seu partit, el PDeCAT. La seua coordinadora, Marta Pascal, va defensar el compromís “clar, inequívoc i sense cap fissura” de Baiget amb el full de ruta del Govern, hores abans del seu cessament. Des de la CUP, no obstant, sí que havien demanat el cessament immediat de Baiget: “Aquell conseller que pensi que l’1 d’octubre serà un 9-N i tingui por patrimonial hauria d’apartar-se. Sense més excuses ni dilacions. Responsablement”, va dir la diputada lleidatana Mireia Boya.

Méndez de Vigo avisa Puigdemont que hi haurà responsabilitats davant dels preparatius de l’1-O

La formació va celebrar després el cessament, però va qüestionar l’elecció de Santi Vila. El líder del PP català, Xavier García Albiol, va assegurar que Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, “han tallat el coll” a Baiget perquè ho van demanar els anticapitalistes. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va participar en la reunió constitutiva del grup multipartit dedicat a Catalunya del Parlament britànic.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar que la ciutat facilitarà la participació en el referèndum però va deixar clar que si hi ha inseguretat o incertesa no demanarà a cap funcionari que es posi en una situació compromesa.

Advertències

  • Madrid avisa els 993 consistoris, consells i diputacions. El Govern central va enviar aquest dilluns una carta als 947 ajuntaments catalans per advertir-los de “l’obligació del respecte la legalitat constitucional i estatutària”, de manera que no poden col·laborar en l’organització del referèndum sobre la independència. Els consistoris, les quatre diputacions i les 42 comarques rebran aquesta carta del Govern espanyol. La carta la firma el secretari d’Estat d’Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, que l’ha remès a 993 entitats locals. Per la seua part, el PSC va presentar aquest dilluns un web alternatiu al que demà estrenarà el Govern, en el qual, amb el nom de Garantía.cat, desgrana els problemes legals del referèndum unilateral.

La llei del referèndum empararà tots els que participin en l’1-O El Govern va donar a conèixer aquest dilluns el preàmbul i els tres primers articles de la llei del referèndum d’autodeterminació. Així, van avançar un dia la publicació d’alguns dels detalls, ja que avui està previst que el Govern presenti en un acte els detalls i les característiques de l’1-O. El projecte de llei apel·la a resolucions de l’ONU i del Tribunal de la Haia, i es presenta com “la resposta democràtica a la frustració generada” per la sentència del Tribunal Constitucional a l’Estatut, en un intent de garantir el ple reconeixement del poble de Catalunya. Segons l’avançament, el primer article regula la celebració del referèndum i les seues conseqüències segons el resultat que s’hi obtingui, a més de la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya. El segon determina que el poble de Catalunya és un “subjecte polític sobirà” amb dret a decidir la seua condició política. El tercer article destaca que aquesta llei preval sobre totes aquelles amb les quals pugui entrar en conflicte i empara tot aquell que participi directament o indirectament en la celebració de l’1-O i l’aplicació del seu resultat. El PSOE considera la llei com “un acte més de propaganda política”, mentre que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que “ni l’ONU, ni la Haia, ni el Gran Manitú” reconeixeran el referèndum.  El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir Puigdemont que “incorrerà en responsabilitat” davant de qualsevol acte preparatori de l’1-O. Per la seua part, El País va informar aquest dilluns que el Govern vol activar un procés participatiu de base ciutadana per redactar i aprovar la futura Constitució de la República catalana, al qual seguirien unes eleccions per “refinar” les idees i redactar la Constitució.

tracking