SEGRE

SOBIRANISME

Rajoy critica els “deliris” del Govern català i el TC anul·la les partides per al referèndum

Els expresidents rebutgen frontalment el pla dels sobiranistes i González recorda l’article de la Constitució que permetria suspendre l’autonomia || Ciutadans afirma que l’Executiu de Puigdemont “viu a Matrix”

Els tres expresidents del Govern central, ahir, en un acte en el qual van mostrar el seu rebuig al referèndum de Catalunya.

Els tres expresidents del Govern central, ahir, en un acte en el qual van mostrar el seu rebuig al referèndum de Catalunya.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional va declarar aquest dimecres inconstitucionals les partides dels pressupostos catalans contemplades per al referèndum d’independència, mentre que el president del Govern central, Mariano Rajoy, va advertir al Govern català que els “deliris autoritaris” no podran vèncer l’Estat democràtic.

Rajoy va demanar confiança en el futur als catalans “assenyats i moderats”, en referència a la llei presentada dimarts pel Govern que anuncia la proclamació de la independència en 48 hores si guanya el al referèndum previst per a l’1-O.

Rajoy es reuneix avui amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, amb el desafiament independentista sobre la taula. El Govern central, per ara, evita parlar de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que preveu la possibilitat d’arribar a suspendre l’autonomia.

La consellera Borràs assegura que hi haurà urnes però no aclareix si ja s’estan comprant

El TC va declarar inconstitucional la disposició addicional 40 de la Llei de Pressupostos de la Generalitat i les partides pressupostàries impugnades pel Govern central si la Generalitat les destina a finançar l’esmentat referèndum. En aquest context, el líder del PPC, Xavier García Albiol, va dir aquest dimecres que la Generalitat “està buscant la intervenció” de l’Estat per “presentar-se com a màrtirs i que al carrer hi hagi conflicte social”.

Ciutadans, per la seua part, creu que la futura Llei del Referèndum és el “nyap de final de curs” i que el Govern “viu a Matrix”. Al seu torn, el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, va assegurar que la llei és un “disbarat jurídic” que “no ofereix cap garantia democràtica” als ciutadans.

En el mateix sentit, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va insistir que un referèndum ha de ser pactat amb el Govern central. Catalunya Sí que es Pot va demanar aquest dimecres al Govern que expliqui al Parlament “com respondrà políticament” l’anul·lació de les partides.

D’altra banda, els expresidents del Govern espanyol Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero van rebutjar de ple el referèndum. “Abans que Espanya, es trencarà Catalunya”, va dir Aznar. González va defensar l’aplicació de l’article 155 i Zapatero va dir que la solució és fer política, però va demanar no confiar en una reforma constitucional.

detalls

  • Internacional.

‘The Guardian’ remarca la divisió sobiranista.

El diari anglès The Guardian va relatar en l’edició d’aquest dimecres “les divisions en la campanya pro independència de Catalunya abans de la votació clau” i va reflectir com va ser “criticat” el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després d’“acomiadar” l’exconseller d’Empresa Jordi Baiget.

  • Aliances.

    Poble Lliure aposta per entrar al Govern.

    L’organització independentista Poble Lliure, integrada a la CUP, va apostar per formar un “govern de concentració excepcional” en el qual participi la CUP si és necessari per celebrar el referèndum. 

  • Amenaces.

    Millo diu que és el Govern qui imposa.

     El delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, va dir aquest dimecres que qui “amenaça amb l’ús de la força per imposar” la llei del referèndum és el Govern català i no pas l’espanyol. 

  • Sanfermines.

    Puigdemont es queda sense anar al txupinazo.

    El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va declinar la invitació de la presidenta de Navarra, Uxue Barkos, d’assistir al txupinazo dels Sanfermines perquè l’actualitat política el requereix a Catalunya. 

  • Difusió.

    Forcadell parlarà del procés a Luxemburg.

     La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, explicarà el moment polític de Catalunya durant l’Assemblea de la Francofonia a Luxemburg, del 9 a l’11 de juliol. Hi seran presents 83 parlaments estatals o subestatals de tot el món. 

  • Junqueras diu que la legalitat espanyola no és vàlida El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va afirmar aquest dimecres que la legislació espanyola “no és vàlida” perquè no respecta els tractats internacionals ratificats pel mateix Estat i va situar a començaments de setembre l’aprovació de la llei del referèndum que regularà la consulta de l’1-O, presentada dimarts. “La suposada legalitat de l’Estat espanyol és una legalitat que no és legal perquè no segueix el mandat del dret internacional que el mateix Estat espanyol es va autoimposar que havia de complir”, va dir. Sobre la sentència del Constitucional que anul·la les partides per al referèndum, va assegurar que “el TC no podrà anul·lar la democràcia”. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va afirmar que hi haurà urnes per al referèndum de l’1 d’octubre, encara que no va aclarir si ja se n’ha iniciat la compra, i va acusar l’Estat de voler “fer por a tothom”. Per la seua part, el portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull, va subratllar aquest dimecres que l’Estat fa “el discurs de la por perquè té por”, ja que constata que “arriba tard”, i va remarcar que “no podran parar el tsunami democràtic” que representa, segons el seu parer, el referèndum. Va augurar que l’1 d’octubre serà una “victòria clamorosa de la democràcia”, perquè creu que hi participarà “moltíssima més gent que al 9-N”.

    tracking