SEGRE

SOBIRANISME

Partits a favor i en contra del referèndum carreguen contra la indefinició dels comuns

El PDeCAT assegura que la formació d’Ada Colau deixarà els seus votants “desemparats” l’1-O || Òmnium i l’ACM, decebuts per la posició de CatComú, criticada també des del Partit Popular i Ciutadans

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Forcadell: "Si l'Estat aplica l'article 155, el Parlament defensarà la seua sobirania"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tant els partits a favor del referèndum l’1 d’octubre vinent com els contraris van carregar aquest diumenge contra la falta de posicionament de Catalunya en Comú, que aglutina les formacions d’esquerra conegudes com a comuns i que dissabte van decidir donar suport a una “mobilització” l’1-O però sense considerar-la un “referèndum vinculant”.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va lamentar una decisió que, per a la dirigent, deixa “desemparats” els votants dels comuns. “Cridar a la mobilització però no a la participació és de miopia política”, va assegurar en una entrevista del 3/24 en la qual va recordar l’ambigüitat que va mantenir ICV el 2014 davant del procés independentista i la convocatòria del 9-N.

Mireia Boya (CUP) va llançar a les xarxes un missatge per als comuns: “La història us passarà per sobre”

Davant d’aquesta situació, va considerar que els comuns són “una versió actualitzada d’ICV” i que el partit pensa en clau espanyola i no en la política catalana. Per la seua part, el conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, va assegurar que “molta gent de l’entorn dels comuns anirà a votar sense cap tipus de problema i amb gran determinació” l’1-O.

En aquest mateix sentit, el portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va vaticinar que “el votant de Colau anirà a votar sense saber què pensa Colau o Domènech”, amb referència als líders dels comuns. “A mi ja no m’interessa el que puguin dir Ada Colau, Xavier Domènech, Joan Coscubiela o Lluís Rabell, m’interessa molt més el que pugui pensar la seua militància, els seus simpatitzants i els seus votants”, va afegir.

La diputada lleidatana de la CUP, Mireia Boya, va llançar un significatiu missatge a les xarxes dirigit als comuns: “La història us passarà per sobre.” L’Associació Catalana de Municipis (ACM) i Òmnium Cultural van criticar també CatPodem lamentant la “decepció majúscula” davant la seua indefinició i deplorant l’“actitud dubitativa” dels seus dirigents.

En el costat contrari, des del PSC, Miquel Iceta va dir que l’1-O no afectarà el pacte amb Colau a l’ajuntament de Barcelona i es va preguntar: “Com se’ls pot demanar que es pronunciïn sobre una cosa que no existeix?” El president del PP català, Xavier García Albiol, va titllar d’“irresponsable” l’ambigüitat dels comuns, que va atribuir a la seua voluntat de “voler estar bé amb tothom”.

El diputat lleidatà de Cs Jorge Soler va titllar la postura de CatComú d’“exercici d’equilibrisme absurd que no porta enlloc”.

Punts de vista

  • Lluís Llach:

“No entenc res”

sobre CatComú. n El diputat de JxSí Lluís Llach va criticar CatComú per la seua postura davant de l’1-O: “No entenc res.” Llach va dir que creia que “l’arribada dels comuns volia dir una altra cosa”. “Una força progressista i d’esquerres que ve del 15-M no pot dir que hi participarà però que el resultat no serà vinculant”, va lamentar.

  • Albiol:

    “No es pot estar embarassada o no”

    . “Han d’intervenir i no quedar- se al marge”, va afegir, decebut. n Xavier García Albiol (PP) va advertir els comuns que no es pot estar a favor o en contra alhora sobre l’1-O. “En política no es pot jugar amb les ambigüitats”, va advertir Albiol, que va utilitzar una metàfora poc afortunada: “Igual com a la vida (una dona) es pot estar embarassada o no, i no es pot estar embarassada a mitges, en el referèndum o s’hi està a favor o en contra, no a mitges.”

  • Forcadell alerta Luxemburg de “persecució judicial” a Catalunya La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va participar aquest diumenge en l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, celebrada a Luxemburg, on va assegurar que càrrecs electes catalans com ella pateixen “persecució judicial”. Forcadell va explicar que la majoria de la Mesa de la Cambra catalana ha rebut una querella “per preservar la llibertat d’expressió” al permetre un debat i votació sobre el procés independentista català. Forcadell va considerar insòlita la situació que es viu a Catalunya perquè “el Govern espanyol exigeix a la Mesa que, per raons polítiques, censuri iniciatives legislatives dels diputats i prohibeixi debats parlamentaris”. La presidenta del Parlament també es va reunir amb el president de l’Assemblea Nacional del Quebec, Jacques Chagnon, i van acordar reprendre el conveni que les dos cambres van firmar el 2002 en matèria de cooperació entre Catalunya i la regió francòfona del Canadà.

    tracking