SEGRE

POLÍTICA

Santamaría s'uneix a les pressions a Colau perquè “posa en dificultats els funcionaris”

L’Executiu critica la falta de credibilitat dels comuns i Ciutadans els acusa de ser el baló d’oxigen de l’independentisme || Iglesias defensa que Barcelona faciliti la celebració del referèndum

La conselleres Neus Munté i Meritxell Borràs, i el secretari del Govern, Joan Vidal, ahir.

La conselleres Neus Munté i Meritxell Borràs, i el secretari del Govern, Joan Vidal, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El CatComú, partit liderat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i Xavier Domènech, va ser aquest dimarts el centre de les crítiques tant del Govern de la Generalitat com de l’oposició a l’independentisme.

Els primers els ataquen al no considerar vinculant el referèndum de l’1 d’octubre i els segons, al facilitar-ne la celebració. La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va advertir l’alcaldessa que donar facilitats per a la celebració de l’1-O no ha de posar en dificultats els funcionaris.

Colau va rebre el suport de Pablo Iglesias, que va defensar aquest dimecres que les institucions facilitin per tots els mitjans el referèndum, com dilluns va informar Colau que faria el de Barcelona. També el PDeCAT va celebrar la decisió de l’alcaldessa.

El Govern respon als funcionaris que és el Govern central el que els amenaça

La portaveu del Govern, Neus Munté, va acusar els comuns de tenir un “problema de credibilitat” al considerar que la votació convocada per a l’1 d’octubre és un mobilització i no un referèndum. Però va afirmar que el Govern aspira encara a convèncer els comuns perquè s’afegeixin a l’1-O i el considerin un referèndum amb plenes garanties.

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar que Colau “és el baló d’oxigen de Puigdemont, el seu flotador”, per facilitar la celebració de la votació.

Colau, per la seua part, es defensava a Facebook acusant el Goven d’“anar amb pressa” i d’utilitzar cada any “l’estratègia del vot de la teua vida”, però respecte al seu partit va explicar que sempre ha “estat un espai sobiranista que defensa i treballa activament perquè Catalunya pugui decidir la seua relació amb l’Estat a través d’un referèndum efectiu, amb garanties”, ja que considera que el de l’1-O no serà vinculant.

Per a la CUP, aquest posicionament “és un error polític greu” mentre que el Partit Popular veu el rebuig del referèndum darrere de les ambigüitats en les quals es mouen els comuns. Per la seua banda, la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va assegurar respectar el debat intern que té CatComú sobre el referèndum de l’1-O, però els va demanar que diguin el mateix “el dilluns, el dimarts, el dimecres i el dijous”.

Claus

  • Licitació d’urnes. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acordat mantenir la investigació a la consellera Meritxell Borràs per la licitació d’urnes, davant dels indicis que no és un fet “aïllat”, sinó vinculat al referèndum.
  • El Tribunal de Comptes i Mas. La portaveu del Govern, Neus Munté, va criticar al decisió del TSJC per les urnes i va assegurar que “no té base jurídica”. D’altra banda, la Generalitat va demanar al Tribunal de Comptes que arxivi la causa contra Artur Mas pel 9-N.
  • Canvis al Govern. Munté no descarta la possibilitat que es nomeni un conseller per a l’organització del referèndum, però va dir que toca al president, Carles Puigdemont, explicar aquestes modificacions si és que es produeixen.

Detalls

  • Referèndum.

PP i PSOE xoquen sobre el model d’Estat.

El coordinador general del PP, Fernando Martínez Maillo, va destacar la importància de coincidir amb el PSOE en el rebuig al referèndum però va qüestionar les propostes dels socialistes sobre el model d’Estat perquè “el PSOE s’ha embolicat molt històricament en aquest tema”.

  • Per les “caixetes”.

    ERC insta Echenique a disculpar-se.

    Joan Tardà (ERC) va exigir aquest dimecres a Pablo Echenique (Podem) que demani perdó per provar de “ridiculitzar” el referèndum al comparar les urnes amb “caixetes” perquè entén que “algunes persones feixistones parlin de caixetes”, però no que ho faci Echenique.

  • Votació.

    El rei no serà persona no grata a Girona.

    El ple de l’ajuntament de Girona va rebutjar amb els vots de CiU, PSC, PP i Cs una moció d’ERC-MES per declarar persona no grata el rei Felip VI.

  • Oposició.

    Cs fa un web sobre “mentides” del Govern.

    La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va presentar aquest dimecres un web elaborat pel seu partit amb un recopilatori de les “18 principals mentides” de l’independentisme en els últims 18 mesos de legislatura.

  • Disputa.

    ERC, CUP i IU es barallen a Twitter.

    El líder d’IU, Alberto Garzón, es va embolicar aquest dimecres en una polèmica a Twitter amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, i amb el cupaire Pau Llonch, arran de la seua decisió de no donar suport al referèndum de l’octubre.

  • Secretaris i interventors diuen que són “fidels a la Constitució” El Consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local de Catalunya (Csital) va subratllar aquest dimecres que els funcionaris municipals seran “sempre fidels” a la Constitució davant del referèndum. La Junta General del Consell es va reunir dilluns per abordar la situació política i va aprovar per unanimitat un comunicat en el qual se subratlla que l’actuació dels secretaris, interventors i tresorers municipals es regeix per la “defensa dels valors democràtics, de legalitat, de lleialtat i de neutralitat i imparcialitat política”. En el text s’apel·la a un apartat del seu codi ètic en el qual s’indica que el funcionariat de l’administració local amb habilitació de caràcter estatal ha d’actuar “d’acord amb les lleis, els reglaments i les normes i instruccions que siguin aplicables al compliment dels seus deures”.  La portaveu del Govern, Neus Munté, va replicar als secretaris i interventors municipals que “el que els amenaça” sobre la conseqüències de col·laborar amb el referèndum de l’1 d’octubre és el Govern central i no la Generalitat de Catalunya. Per la seua banda, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va acusar els independentistes de “pressionar” funcionaris públics i alcaldes perquè tenen “por” d’assumir les seues pròpies responsabilitats davant de l’1-O. Segons va dir, ells “posen les pressions” perquè “les responsabilitats les assumeixin altres”.

    tracking