SEGRE

TERRORISME ANIVERSARI

Homenatge a Blanco amb bronques a Carmena i absència de Bildu

Petició d’unitat i crítiques als que van censurar ahir l’alcaldessa || La formació abertzale no va al Congrés i el PNB descarta firmar la declaració del Senat

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Madrid va recordar aquest dimecres el regidor d’Ermua Miguel Ángel Blanco en el vintè aniversari del seu assassinat en mans d’ETA en dos actes en els quals es va esbroncar l’alcaldessa Manuela Carmena. Un d’organitzat per l’ajuntament i amb múltiples personalitats al darrere d’una pancarta que no es va penjar al Palau de Cibeles com havia demanat Marimar Blanco, germana del regidor assassinat, i un altre d’organitzat pel PP de Madrid.

Entre crits i contínues interrupcions, tots els grups municipals del consistori van prendre la paraula en l’homenatge a l’edil, i al que va organitzar el PP municipal, al qual van assistir també la presidenta regional Cristina Cifuentes i Marimar Blanco, tots els partits van condemnar les escridassads a Carmena i van reivindicar la unitat davant del terrorisme.

L’expresident del Govern José María Aznar i l’exministre Jaime Mayor Oreja van ser els grans absents. Finalment, sí que hi va haver pancarta en record a Miguel Ángel Blanco, que es va retirar a l’acabar l’acte municipal. El ple del Congrés també va guardar aquest dimecres un minut de silenci per Blanco, en el qual van participar tots els grups excepte EH Bildu.

Al Senat van fer el mateix, però el grup de PNB a la Cambra Alta es va oposar a la declaració institucional i va presentar un text alternatiu que entenen que recull “més sensibilitats”. A més, gairebé un centenar de persones, majoritàriament eurodiputats i personal de les institucions europees, van homenatjar Blanco en un acte a l’Eurocambra. El PSOE, per la seua part, va guardar un minut de silenci a Ferraz.

La Paeria va organitzar un minut de silenci a què no va anar Crida-CUP, que es va guanyar les crítiques del PP

Els homenatges es van succeir a la gran majoria dels consistoris de l’Estat, entre els quals el de Barcelona i el de Pamplona. A Lleida, la presidenta del PP municipal i diputada al Parlament, Marisa Xandri, va lamentar l’absència dels regidors de la Crida-CUP a l’acte d’homenatge a les víctimes del terrorisme que va acollir la plaça de la Paeria aquest dimecres.

On no hi va haver homenatge va ser a Lasarte-Oria (Guipúscoa), on governa el PSE, ja que es va rebutjar la proposta del PP de fer-ho. Des de Londres, on es troba de visita oficial, el rei va expressar el seu “honor i memòria” a la figura de Miguel Ángel Blanco i de totes les víctimes del terrorisme.

Dimarts, Bildu va participar en l’homenatge realitzat a Ermua, fet criticat pel PP, a la qual cosa la portaveu parlamentària del grup basc, Maddalen Iriarte, va respondre que ells no van tenir “cap dubte” que hi havien d’assistir.

“Vaig agafar el primer avió a Bilbao, on esperàvem un miracle” El diputat del PP per Lleida, José Ignacio Llorenç va transmetre aquest dimecres a SEGRE “la infinita angoixa” amb què va viure el segrest i assassinat de Miguel Ángel Blanco. Quan se’n va assabentar, era a Madrid amb altres companys i va agafar “el primer avió a Bilbao”, on va participar en una manifestació en la qual “esperàvem un miracle, una mica d’aquesta pietat que ara demana ETA”. Va assegurar que des que va rebre la notícia de l’assassinat, no ha tornat a Bilbao. Va tornar del País Basc amb Alfonso Guerra, de qui aquell dia va conèixer “la part més humana.”

Cristina Cifuentes i Manuela Carmena, entre d’altres, en l’homenatge ahir a Miguel Ángel Blanco.

Cristina Cifuentes i Manuela Carmena, entre d’altres, en l’homenatge ahir a Miguel Ángel Blanco.EFE

Cristina Cifuentes i Manuela Carmena, entre d’altres, en l’homenatge ahir a Miguel Ángel Blanco.

Cristina Cifuentes i Manuela Carmena, entre d’altres, en l’homenatge ahir a Miguel Ángel Blanco.EFE

tracking