SEGRE

REFERÈNDUM

Puigdemont nomenarà un conseller de l'1-O i Junqueras i Romeva compraran les urnes

El president justifica el cessament de Baiget pels seus dubtes sobre les conseqüències del procés || PP i PSC critiquen la “purga” al Govern i la CUP exigeix garanties que el referèndum serà “irreversible”

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, ahir al Parlament.

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, ahir al Parlament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president, Carles Puigdemont, farà una reestructuració de funcions al Govern per “concentrar” en un sol conseller l’organització del referèndum de l’1-O, per al qual el vicepresident, Oriol Junqueras, es va oferir per comprar les urnes juntament amb el conseller Raül Romeva dimarts.

El president va comparèixer aquest dimecres davant de la cambra catalana per donar explicacions sobre el cessament de Jordi Baiget com a titular d’Empresa, després d’expressar els seus dubtes sobre el referèndum i témer pel seu patrimoni, i els nomenaments de Santi Vila com a successor en aquest departament i de Lluís Puig com a conseller de Cultura en relleu de Vila.

Puigdemont defensa el procediment de lectura única per tramitar les lleis de desconnexió

En la seua compareixença, Puigdemont no va descartar més canvis en el Govern en aquesta legislatura, encara que va dir que no són necessaris “ara mateix” i va explicar que la seua intenció és “concentrar”, abans de finals de mes, les funcions relatives al referèndum en un únic conseller actual, que en cap cas canviaria la nomenclatura del seu departament.

Una figura per a la qual es perfilaria Junqueras, que va assegurar que tot el Govern té el mateix grau de compromís a l’hora d’organitzar el referèndum, de forma que rebutja que ell sigui l’únic exponent d’aquest projecte: “No tinc cap vocació de ser sant procés”, va assegurar.

De fet, el mateix Junqueras, juntament amb Romeva van fer un pas al capdavant i demanaran formalment a la reunió del Govern de dimarts vinent que s’autoritzi els seus departaments que assumeixin les competències per a la compra d’urnes, segons fonts governamentals.

Madrid recorda a Junqueras i Romeva que hi ha una investigació per la compra d’urnes

Sobre el cas Baiget, el president va recordar els canvis de consellers en anteriors governs, per donar un aire de normalitat al cessament, i va indicar que “pensa exercir aquesta responsabilitat quan toqui, si toca, amb tota la responsabilitat i conseqüències”.

D’altra banda, durant la sessió de control, Puigdemont va defensar que el procediment de la lectura única està “perfectament avalada” per tramitar les lleis de desconnexió amb l’Estat, malgrat que el líder del PSC, Miquel Iceta, el va avisar que així “trepitjarà” els drets de l’oposició.

El líder del PPC, Xavier García Albiol, va acusar Puigdemont d’“assumir pràctiques de la CUP”, com la “purga” de “veus discrepants”, mentre que Inés Arrimadas, líder de Ciutadans a Catalunya, va considerar que l’exconseller va ser destituït per “ser sincer i dir la veritat”.

El líder de SíQueEsPot, Lluís Rabell, va cridar a “sumar aliances” per a un referèndum “efectiu, inclusiu i homologat”, mentre que, des de la CUP, Benet Salellas va apressar Puigdemont que “faci passos en els propers dies i setmanes” per demostrar que el referèndum de l’1 d’octubre és “absolutament irreversible”.

detalls

  • Universitats. El Consell de Govern de la Universitat de Barcelona (UB) va aprovar aquest dimecres adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum amb 24 vots a favor, 13 en contra, dos en blanc i dos de nuls, segons va informar la universitat en un comunicat.
  • Constitució. El president de Cs, Albert Rivera, va reafirmar aquest dimecres la seua disposició a parlar amb el PSOE sobre la reforma de la Constitució per millorar-la, però va avisar Pedro Sánchez que no convé barrejar una eventual modificació de la Carta Magna amb “el debat identitari” i la situació creada a Catalunya arran del debat sobiranista.
  • Comissions. JxSí i Cs van tenir una picabaralla sobre la composició de les comissions del Parlament després de la marxa de Germà Gordó del grup de la coalició independentista, ja que els primers volen modificar el nombre de membres per mantenir la seua majoria.
  • Funcionaris. La CSIF difondrà entre els funcionaris un fullet en el qual diuen com evitar qualsevol “ordre il·legal” que puguin rebre per part de la Generalitat. 
  • Polèmica. Iglesias va demanar a Tardà que entengui que “en democràcia es pot pensar diferent”, amb referència a les seues discrepàncies sobre el referèndum i la decepció que va manifestar el d’ERC perquè Podem no cridi a participar en l’1-O. 
  • ETA. L’exministre de l’Interior Jaime Mayor Oreja va assegurar que ETA no està derrotada i “el projecte polític de la banda és més viu que mai” i avui dia “s’expressa” en el procés independentista de Catalunya. 
  • Rubalcaba. L’exvicepresident del Govern espanyol Alfredo Pérez Rubalcaba va assegurar aquest dimecres que el referèndum no se celebrarà perquè en democràcia no es poden fer “coses il·legals” i va insistir que la llei “és inexorable”.

Rajoy assegura que el Govern central sap “què ha de fer” amb Catalunya El president del Govern central, Mariano Rajoy, va demanar aquest dimecres als ciutadans que estiguin “tranquils” perquè el seu Executiu “sap perfectament el que ha de fer” davant del referèndum d’independència. A més, va garantir que no contribuirà a “aquesta pujada de to de les declaracions que estan fent alguns”. Per la seua part, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va considerar que el referèndum “il·legal i divisiu” que pretenen convocar els independentistes “amb el primer que acabarà és amb el Govern de la Generalitat”. A més, sobre la petició de Junqueras i Romeva d’encarregar-se de la compra d’urnes, el Govern central va recordar que ja hi ha oberta una investigació en aquest sentit i va emmarcar l’“anunci” dels nous responsables en els “problemes interns” de l’Executiu “en la presa de decisions” relatives al referèndum. També va advertir Puigdemont que actuaran “amb fermesa” si el Govern català intenta cobrar els impostos estatals. L’executiu de Rajoy també va voler advertir aquest dimecres que les empreses que venguin les esmentades urnes no podran cobrar-les i que a més poden enfrontar-se a responsabilitats legals. A la justícia va apel·lar aquest dimecres el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, que va mostrar la seua confiança que serà el Tribunal Constitucional (TC) el que declari la il·legalitat del referèndum, tenint en compte que, segons el seu parer, es tracta d’una mesura “unilateral” i sense empara legal.

tracking