SEGRE

POLÍTICA

Puigdemont es reuneix amb consellers enmig del malestar intern pel referèndum

El president català té previst concentrar abans de final de mes en un conseller totes les competències del referèndum

Puigdemont es reuneix amb consellers entre malestar intern pel referèndum

Puigdemont es reuneix amb consellers entre malestar intern pel referèndumEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president català, Carles Puigdemont, després que ahir no descartés una nova remodelació del Govern, s’ha reunit aquest matí amb diversos consellers, entre el malestar intern que hi ha el Consell Executiu pel grau d’implicació de cadascun dels seus membres en el referèndum de l’1-O.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el titular d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ja han fet un pas al capdavant i dimarts demanaran d’assumir les competències de la compra d’urnes, encara que reclamen que l’ordre per a l’adquisició sigui col·legiada, una condició que Puigdemont accepta, segons fonts del Govern consultades per Efe.

El president català té previst concentrar abans de final de mes en un conseller totes les competències del referèndum, una responsabilitat per a la qual es perfila Junqueras, i així frenar les tensions dins de l’executiu per la càrrega de responsabilitats davant de l’1-O.

Diverses fonts governamentals han admès a Efe que existeix malestar al si de l’executiu català, que comparteixen ERC i PDeCAT, pel grau d’implicació dels diferents consellers en el referèndum anunciat per a l’1 d’octubre.

Tot això en un context en el que informacions periodístiques apunten que el vicepresident Oriol Junqueras hauria presentat a Puigdemont una llista de consellers del PDeCAT susceptibles de ser destituïts, entre els que se citen el titular d’Interior, Jordi Jané, Josep Rull, Meritxell Ruiz, i la reubicació de Neus Munté, segons ha publicat el diari El País.

Fonts d’ERC han descartat que Junqueras hagi exigit la substitució de determinats consellers amb "dubtes" o que temin pel seu patrimoni, encara que han indicat que "correspon al PDeCAT reflexionar sobre quins consellers ha de tenir dins del Govern en aquesta última etapa fins l’arribada del referèndum".

En aquest sentit, fonts sobiranistes han indicat no obstant això que sí que han existit converses entre Puigdemont i Junqueras per analitzar la implicació de cada conseller.

En tot cas, pel despatx del president català en el Parlament han desfilat avui la titular de Governació, Meritxell Borràs, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el nou titular de Cultura, Lluís Puig, que va entrar en l’executiu després de la sortida de Jordi Baiget per expressar els seus dubtes sobre l’1-O i por per la pèrdua del seu patrimoni, una qüestió aquesta última rellevant a partir de la qual cosa faci finalment el Tribunal de Comptes.

El departament de Governació, que ja va tenir un episodi de tensió amb la consellería d’Oriol Junqueras (Vicepresidència) abans d’iniciar el procés de compra d’urnes pel qual finalment va resultar querellada Borràs, no ha fet nous passos per a l’adquisició directa, després de declarar-se desert el concurs.

A l’espera que Junqueras assumeixi, al costat de Romeva, les competències per comprar les urnes dimarts vinent, fonts del Govern han indicat que Junqueras ja ha assumit "de facto" tasques de coordinació dels treballs d’organització del referèndum, però sense que de moment disposi de "capacitat executiva" sobre la resta de consellers.

Aquesta capacitat li podria ser conferida abans d’agost si es confirma la intenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de designar formalment un "coordinador" que concentri totes les competències relatives a l’organització i execució del referèndum que i Govern preveu celebrar l’1 d’octubre, en la qual cosa seria la seua fase final després de l’aturada estival.

tracking