SEGRE

POLÍTICA

El nobel Liu Xiaobo és incinerat en una cerimònia "privada"

La viuda va ser posada sota control poc després que el seu marit rebés el Nobel de la Pau, el 2010

El nobel Liu Xiaobo és incinerat en una cerimònia

El nobel Liu Xiaobo és incinerat en una cerimònia "privada"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nobel de la Pau xinès, Liu Xiaobo, ha estat incinerat avui en una cerimònia "privada", segons van informar les autoritats, mentre creixen els temors sobre la viuda, Liu Xia, qui es creu que està sota estricte control del Govern.

Liu Xiaobo, reconegut intel·lectual i escriptor, va morir dijous passat als 61 anys sota custòdia, després d’haver estat excarcerat recentment per un càncer de fetge en fase terminal.

Les autoritats de Shenyang, la ciutat en la qual hi havia ingressat Liu, van informar en una roda de premsa aquest matí que el cos del nobel havia estat incinerat després d’una breu cerimònia a la qual va assistir "la seua dona, Liu Xia, i amics" de la família.

"El cos de Liu va ser incinerat el matí de dissabte d’acord a la voluntat de la família i les normes locals", publica per la seua part l’agència oficial Xinhua.

El Govern no va precisar, no obstant això, què es farà ara amb les cendres, entre la preocupació dels pròxims, que temen que les autoritats no compleixin amb els desitjos de la família.

En la roda de premsa, responsables del Govern de Shenyang van mostrar diverses fotografies als mitjans sobre la cerimònia de comiat de Liu Xiaobo, en la qual es va poder veure la seua viuda, Liu Xia, mostrant a càmera una foto del seu marit, visiblement fràgil, havent de ser subjectada per altres.

També van difondre l’últim moment abans de la incineració, en el que es pot veure a Liu Xia i a altres familiars davant el taüt obert de Liu Xiaobo.

Amics propers, que van denunciar en dies anteriors que les autoritats els impedien de traslladar-se a Shenyang, han manifestat la seua preocupació per l’estat de Liu Xia, que ha passat els últims set anys sotmès a un arrest domiciliari sense ser acusada de cap delicte.

La viuda va ser posada sota control poc després que el seu marit rebés el Nobel de la Paz, el 2010, i des d’aleshores les autoritats han limitat les seues comunicacions amb l’exterior i les seues sortides.

Quan el nobel va ser traslladat de la presó en la qual complia condemna a l’hospital, ella va poder retrobar-se amb ell en el centre hospitalari però els seus amics asseguren que les autoritats continuen vigilant-la i no li permeten comunicar-se amb els seus amics o amb la premsa.

"Estem molt preocupats per la seua salut i el seu estat mental després de tants anys de tancament", va manifestar ahir l’activista Hu Jia en declaracions a Efe.

Un dels advocats que va tenir el dissident en vida, Mo Shaoping, creu que el règim manté controlada Liu Xia per evitar que "expliqui la realitat de l’ocorregut amb Liu Xiaobo", va explicar Efe.

El nobel de la Pau va ser condemnat el 2009 a 11 anys de presó per "incitar a la subversió", després d’ajudar a escriure un manifest polític que demanava reformes democràtiques.

A finals de maig, quan Liu havia complert gran part de la seua condemna, les autoritats van anunciar que el nobel havia estat diagnosticat amb un càncer en fase terminal i poc després el van ingressar a l’hospital en el qual va morir, sense permetre-li buscar ajuda a l’estranger com desitjava.

El nobel Liu Xiaobo és incinerat en una cerimònia

El nobel Liu Xiaobo és incinerat en una cerimònia "privada"EFE

El nobel Liu Xiaobo és incinerat en una cerimònia

El nobel Liu Xiaobo és incinerat en una cerimònia "privada"EFE

tracking