SEGRE

EUA DIPLOMÀCIA

Macron i Trump prefereixen destacar el que els uneix en les celebracions del 14 de juliol

Relaxen les seues postures sobre el canvi climàtic i reforcen les relacions || Els francesos recorden el primer aniversari de la massacre jihadista de Niça, on van ser assassinades 86 persones

Macron i Trump, durant la desfilada militar, es van fer una encaixada de 28 segons.

Macron i Trump, durant la desfilada militar, es van fer una encaixada de 28 segons.EFE/JULIEN DE ROSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els presidents de França, Emmanuel Macron, i EUA, Donald Trump, van aprofitar ahir l’assistència d’aquest últim com a convidat d’honor durant les celebracions pel 14 de juliol per destacar la fortalesa de les relacions entre els dos països, malgrat que els seus governs tenen opinions enfrontades en assumptes de l’agenda internacional, segons van reconèixer ells mateixos.

Trump va presidir amb Macron la tradicional desfilada militar pel Dia Nacional de França, que aquest any va comptar amb la participació d’efectius nord-americans per commemorar el centenari de la intervenció dels EUA en la Primera Guerra Mundial. “Ha estat un gran honor representar els EUA en aquesta magnífica desfilada pel Dia de la Bastilla. Felicitacions al president, Emmanuel Macron”, va escriure Trump a Twitter.

El president Macron promet a les víctimes de Niça lluitar sense treva contra el terrorisme

Els dos presidents van presenciar una obra inesperada a la plaça de la Concòrdia de París, interpretada per músics militars francesos en la celebració de la presa de la Bastilla. La cançó que va sonar va ser Get Lucky, creada entre el grup d’electrònica pop francès Daft Punk i el cantant americà Pharrell Williams. Tota una declaració d’intencions en un viatge en el qual els dos líders es van confessar “amistat” absoluta i van protagonitzar una altra curiosa encaixada, aquesta vegada de 28 segons. Macron va aprofitar la seua intervenció per recordar la històrica aliança entre els dos països. “Vam trobar uns amics fiables que van acudir en la nostra ajuda. Ja res ens separarà mai. La presència del president Trump i la seua esposa és el símbol d’una amistat que perdurarà en el temps”, va dir. El cap d’Estat també va desitjar als francesos “una festa nacional tranquil·la i alegre”, en contrast amb la viscuda l’any passat, quan el tunisià Mohamed Lahouaiej Bouhlel va matar amb un camió 86 persones a Niça. Trump i Macron es van reunir dijous per discutir com reforçar la cooperació bilateral en matèria de seguretat, amb especial èmfasi en possibles aliances per respondre a conflictes de pes internacional, com el de Síria, i a desafiaments globals, com l’amenaça nord-coreana.

El punt de fricció més evident continua sent l’Acord de París per lluitar contra el canvi climàtic. Trump va anunciar la retirada dels Estats Units, una cosa que ha estat durament criticada per França, país que va acollir la conferència de l’ONU en la qual es va pactar aquest tractat internacional.

Macron i Trump, durant la desfilada militar, es van fer una encaixada de 28 segons.

Macron i Trump, durant la desfilada militar, es van fer una encaixada de 28 segons.EFE/JULIEN DE ROSA

tracking