SEGRE

TURQUIA ANIVERSARI

Turquia commemora el primer aniversari del fallit cop militar

Des d’aleshores continuen les purgues

Una marea humana recorre el pont del Bòsfor, anomenat ara pont dels Màrtirs.

Una marea humana recorre el pont del Bòsfor, anomenat ara pont dels Màrtirs.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Turquia va commemorar ahir amb enorme pompa el primer aniversari del fallit aldarull militar del 15 de juliol del 2016, amb actes al Parlament i la inauguració a Istanbul d’un monument a les 249 persones que van morir en mans dels colpistes.

Des de dimarts passat es van succeir els discursos de les autoritats, les exposicions fotogràfiques i les pregàries a les mesquites de tot el país, així com els concerts i les projeccions d’imatges a la plaça de Taksim, al centre de la ciutat d’Istanbul.

Des del fallit aldarull han estat cessats uns 140.000 funcionaris, entre policies, jutges i mestres

Els actes d’avui comencen amb una marxa multitudinària que va arrancar a tres barris del costat asiàtic d’Istanbul per dirigir-se al primer pont del Bòsfor, ara batejat com a pont dels Màrtirs del 15 de juliol.

L’esmentat pont va ser durant la nit del cop escenari d’enfrontaments entre civils i una unitat de soldats amb carros de combat que havien bloquejat el trànsit en aquesta via, i diverses persones hi van perdre la vida. Per la seua banda, el Govern atribueix l’aldarull a xarxes de militars vinculats a la confraria del predicador exiliat Fethullah Gülen, fins a l’any 2013 aliat d’Erdogan i des d’aleshores acèrrim enemic, però el teòleg, resident a Pennsilvània (Estats Units), nega tota relació amb aquests fets.

Des que es va decretar l’estat d’emergència, el dia 20 de juliol de l’any passat, s’han anat succeint les purgues a l’Administració per destituir funcionaris suposadament propers a la confraria de Gülen. Aquest divendres passat un nou decret va comunicar l’acomiadament de 7.000 funcionaris, amb la qual cosa el nombre d’empleats públics que han perdut la feina després del cop s’atansa als 140.000.

tracking