SEGRE

PARTITS

PSOE i Podem són més a prop en temes socials que sobre Catalunya

Discrepen de la via a seguir davant del repte sobiranista || Els socialistes defensen la reforma constitucional i els morats advoquen pel referèndum pactat

Els líders de Podem, Pablo Iglesias, i del PSOE, Pedro Sánchez.

Els líders de Podem, Pablo Iglesias, i del PSOE, Pedro Sánchez.PODEMOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders del PSOE i Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, respectivament, van acordar aquest dilluns treballar junts en iniciatives de l’“agenda social”, però van constatar les seues importants discrepàncies sobre Catalunya, en la reunió de més de dos hores que han mantingut els seus equips negociadors al Congrés.

“Els respectem, però no compartim la posició de sobiranies compartides d’Units Podem”, va dir la socialista Margarita Robles al finalitzar la reunió, en la qual Units Podem va defensar la necessitat d’un referèndum pactat amb l’Estat.

Una posició que xoca amb la reforma constitucional que pretenen impulsar a partir del setembre els socialistes i que el portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domenech, considera que a aquestes altures és “insuficient” per resoldre el conflicte català. “El que proposa el PSOE no activa espais per a la resolució” de l’actual situació a Catalunya, va rebutjar Domènech.

El PSOE veu Podem “soci prioritari”, rebaixant les expectatives de la formació morada

Sí que van coincidir totes dos parts en la necessitat d’obrir un “espai de diàleg” al Parlament que busqui solucions a aquesta crisi territorial, malgrat que no van concretar la fórmula. 

Segons va assenyalar Robles, el secretari general del PSOE va presentar a la delegació encapçalada per Pablo Iglesias la Declaració de Barcelona pactada divendres passat amb el PSC i els va traslladar la proposta d’obrir una subcomissió a la Comissió Constitucional per reformar la Carta Magna. Robles es va referir a Units Podem com a “socis prioritaris” només en la mesura que comparteixen la seua preocupació pels temes socials.

La portaveu del PSOE va rebaixar d’aquesta manera la interpretació que poc abans traslladava la portaveu d’Units Podem, Irene Montero, a l’assegurar que la reunió havia servit per “establir una interlocució preferent entre les dos formacions” que podria “prefigurar un govern alternatiu”.

Una interlocució que a partir d’ara serà “permanent” entre els partits de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias a través del que van anomenar “taula de col·laboració parlamentària”.

Ábalos no se sent “gens fracassat” per la victòria de Ximo Puig El secretari d’Organització del PSOE i secretari provincial dels socialistes valencians, José Luis Ábalos, va assegurar aquest dilluns que no se sent “gens fracassat” per la victòria del president Ximo Puig en les primàries, sinó “absolutament exitós haver-les fet quan hi havia qui no les entenia”. Ábalos, que presumeix d’haver mantingut una “neutralitat exquisida” en el procés que ha enfrontat l’alcalde de Burjassot, Rafael García, afí a Pedro Sánchez, amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per la Secretaria General del PSPV, va recordar que ell ja va anticipar el triomf de Puig en funció dels avals obtinguts per cada candidat. Guillermo Fernández Vara va quedar proclamat provisionalment com a secretari general del PSOE d’Extremadura sense necessitat de segona volta al superar el 50 per cent de vots.

tracking