SEGRE

SOBIRANIA

Santamaría diu que el Govern ha d'assumir el seu fracàs ara o l'1-O

El PSOE proposa una quitança del deute de Catalunya amb l’Estat || El Govern central insisteix que actuarà si la Generalitat segueix “tensant” els catalans

La vicepresidenta i els representants de les autonomies abans de la reunió.

La vicepresidenta i els representants de les autonomies abans de la reunió.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar aquest dilluns que la dimissió del director general dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, per “motius polítics” mostra la “gravíssima dinàmica” que està prenent el Govern de la Generalitat.

Segons el seu parer, quan la gent “moderada” se n’ha d’anar, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras poden “assumir el seu fracàs” ara o fer-ho l’1 d’octubre perquè el referèndum “no se celebrarà i serà un fracàs”.

Així es va pronunciar Santamaría poc abans del començament de la conferència de presidents celebrada a Madrid. Santamaría va afirmar “que qualsevol persona que vulgui fer bé la seua feina, que respecta la llei i que compleix la seua obligació, hagi de veure’s obligada a dimitir per motius polítics”, posa de manifest la “gravíssima dinàmica” que estan “aconseguint” Puigdemont i el vicepresident, el republicà Oriol Junqueras.

La formació morada responsabilitza Madrid de la dimissió del director dels Mossos d’Esquadra

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va considerar “preocupant” que Batlle dimiteixi “per motius polítics, no personals”. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, es va mostrar segur que els Mossos i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat defensaran “com fan sempre a Catalunya i a Espanya, l’interès general i els drets dels ciutadans”.

Així mateix, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va confiar que la dimissió no suposi “una deriva de radicalitat” de la conselleria. Per la seua banda, la portaveu parlamentària de Podem, Irene Montero, va responsabilitzar de la dimissió el Govern de Mariano Rajoy a causa de la seua política de “persecució” judicial i policial, i va defensar que situacions com aquesta es resoldrien amb la celebració d’un referèndum pactat.

Santamaría, al ser preguntada sobre quins seran els passos que farà l’Executiu davant de decisions com la compra d’urnes, va indicar que si la Generalitat segueix “tensant” la societat catalana tindran “una resposta per part del Govern” central.

L’Executiu central destaca avenços amb les autonomies, que volen anar molt més enllà  

D’altra banda, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va afirmar que seria “raonable una quitança del deute” de Catalunya amb l’Estat, i també la d’altres comunitats autònomes, com per exemple València. “Hi ha un deute important que té Catalunya i que l’Estat haurà d’intentar contribuir a resoldre, perquè és un deute que es va acumulant i ens haurem de plantejar algun tipus de quitança perquè no es col·lapsi la institucionalitat a Catalunya”, va dir en roda de premsa a Ferraz, després d’una reunió de la comissió permanent de l’Executiva federal socialista.

Ábalos també va defensar la posició del PSOE que el Govern central ha de complir la disposició addicional tercera de l’Estatut de Catalunya, que estableix que la inversió de l’Estat en infraestructures al territori s’ha d’equiparar a la participació relativa del PIB de Catalunya en relació amb el d’Espanya per a un període de set anys. Segons ell, el no-compliment d’aquesta llei agreuja el problema del deute de Catalunya.

Catalunya, gran absent a la conferència de presidents El Govern central i les autonomies van valorar aquest dilluns dilluns els pactes que es van assolir fa sis mesos a la Conferència de Presidents amb la reticència d’algunes regions socialistes que van posar l’accent en els pactes no aconseguits com en violència de gènere, dependència i educació. Els representants de Catalunya i el País Basc no hi van assistir, com ja havien anunciat. La vicepresidenta i ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, que va presidir la comissió de seguiment, va posar l’accent en l’entesa que ha permès un elevat nombre d’acords i va instar Catalunya a veure com “la resta d’Espanya dialoga”. Al seu torn, el secretari d’Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, va elogiar els molts compromisos complerts, i sobre els acords no assolits va dir que confia que es concretin al llarg de les properes setmanes. Per la seua banda, les comunitats socialistes van considerar que el grau de consens és “bastant petit”. En concret, el vicepresident andalús, Miguel Ángel Barrios, va retreure al Govern que s’hagi aprovat la llei per a la formació de l’ocupació i que les comunitats no tinguessin accés a l’esborrany. El socialista i conseller valencià d’Hisenda, Vicent Soler, va reconèixer que “s’han iniciat camins però en absolut s’han tancat temes”.Menys crítica va ser la consellera extremenya d’Hisenda, la socialista Pilar Blanco, satisfeta amb el nivell d’acords, que va demanar més avenços en assumptes com la violència de gènere o l’educació, com va fer el representant asturià, que va demanar centrar els esforços en el pacte contra la violència de gènere.

tracking