SEGRE

SOBIRANIA

El Govern reactiva la compra d'urnes per al referèndum però no diu com les obtindrà

Per evitar donar pistes a Madrid i Junqueras assumeix les competències sobre processos electorals || Puigdemont insta l’Executiu de Mariano Rajoy a respectar la democràcia i no utilitzar les “clavegueres”

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el president Puigdemont, en una imatge d'arxiu d'una reunió del consell executiu.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el president Puigdemont, en una imatge d'arxiu d'una reunió del consell executiu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va reactivar aquest dimarts la compra d’urnes per al referèndum de l’1 d’octubre amb l’aprovació d’un decret que traspassa la competència en “processos electorals i consultes populars” al departament de Vicepresidència que lidera Oriol Junqueras (que fins ara depenia de la conselleria de Governació).

Així ho va explicar en roda de premsa el nou portaveu del Govern i conseller de Presidència, Jordi Turull, després de la primera reunió del Consell Executiu en la qual van debutar els quatre nous membres de l’Executiu: el mateix Turull, Joaquim Forn (Interior), Clara Ponsatí (Ensenyament) i Víctor Cullell (secretari del Govern).

Per a Turull, el setge per terra, mar i aire del Govern central justifica no donar detalls

Turull va explicar que, una vegada aprovat aquest decret, el Govern començarà a analitzar i compartir els diversos itineraris per adquirir aquesta urnes, que no va precisar, i va assegurar que tot aquest procés es farà “dins de la llei i la legislació vigent”.

Així, el Govern va reprendre la compra d’urnes que va quedar paralitzada després de declarar desert el concurs públic que va organitzar per comprar-les, però no ha detallat quin serà l’itinerari que utilitzarà per concretar finalment aquesta adquisició d’urnes.

Turull va assegurar que donarà tota la informació quan el Govern tingui el tema tancat, i va defensar que no pot avançar res perquè la Generalitat no pot actuar amb “ingenuïtat” davant d’un Estat que posarà totes les traves possibles a aquesta operació.

“Als que jutgeu sense conèixer, honrat també d’estar al vostre servei”

El nou portaveu va explicar que “el setge per terra, mar i aire” del Govern central contra el referèndum justifica que la Generalitat eviti donar més informació, i va demanar que ningú no es preocupi, inclosos els socis de la CUP, ja que l’1-O es podrà votar amb urnes i paperetes.

Turull va garantir que l’Executiu català enviarà tota la documentació que ha requerit el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a la conselleria de Governació sobre l’acord marc per a la compra d’urnes que va quedar desert, però va criticar que els tribunals facin aquest tipus de requeriments, i va argumentar que no s’ha fet en altres comunitats en les quals també s’han comprat urnes, com és el cas d’Andalusia.

En un acte del PDeCAT celebrat a Barcelona, el president, Carles Puigdemont, va instar el Govern de Mariano Rajoy a “respectar la democràcia” i a no utilitzar “les clavegueres” en contra del referèndum de l’1 d’octubre, en el qual va prometre que “hi haurà urnes i estaran plenes de paperetes.

Detalls

  • Lleis de ‘desconnexió’. El ple del Parlament debatrà i aprovarà la setmana que ve la reforma del reglament de la Cambra impulsada per JxSí i la CUP que busca que es puguin tirar endavant les lleis de desconnexió per lectura única, el tràmit de màxima urgència.
  • Dimiteix el cap del CAT112. El director del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades 112 (CAT112), Federic Aran, ha dimitit del càrrec a la consellería d’Interior per lleialtat a l’exconseller Jordi Jané, rellevat divendres passat, la qual cosa s’afegeix a l’abandó del director dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle.
  • Convocatòria d’eleccions. El delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, veu possible convocar unes eleccions forçoses amb l’objectiu de “recuperar l’ordre i el funcionament de la llei i la democràcia”. “Espero que això no es produeixi”, va explicar el delegat del Govern espanyol, i a continuació va afegir que “legalment és possible, perquè hi ha mecanismes per recuperar l’ordre i el funcionament de la llei i la democràcia”.
  • Quitació del deute català. La portaveu d’Units Podem al Congrés dels Diputats, Irene Montero, va dir aquest dimarts que la quitació del deute de Catalunya amb l’Estat espanyol proposada pel secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, “no seria útil” per solucionar el conflicte català. 
  • Actes explicatius de l’ANC. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) explicarà les garanties del referèndum de l’1 d’octubre a través de més de cent actes a Catalunya, en els quals participaran membres del Govern i diputats de Junts pel Sí (JxSí). En un comunicat, l’ANC va anunciar que iniciarà aquesta campanya des d’avui mateix amb quaranta actes simultanis i per a la resta del mes en diferents ciutats com Lleida.
  • Afalacs a l’estabilitat basca. La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar des de la ciutat de Vitòria que el País Basc “està contribuint a l’estabilitat d’Espanya a través d’importants acords amb el PNB” i que ratifiquen la confiança dels ciutadans, alhora que va advertir que els governs que aposten per l’“extremisme i el fanatisme” acaben per “aïllar-se”, en al·lusió al català.
  • Les comparacions de Maduro. El president veneçolà, Nicolás Maduro, va retreure dilluns al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, el reconeixement del referèndum organitzat per l’oposició veneçolana diumenge passat, mentre que rebutja la consulta sobiranista convocada a Catalunya per al pròxim 1 d’octubre, i li va reclamar, en una aparició a la televisió, que tregui el “nas” de Veneçuela.

Pluja de crítiques contra el nou cap dels Mossos El nomenament de l’exdirector general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya, Pere Soler, com a nou director dels Mossos d’Esquadra, en substitució d’Albert Batlle, va suscitar aquest dimarts una pluja de crítiques tant dels partits constitucionalistes com de Catalunya Sí que es Pot (CSQP). El clar posicionament a favor de la independència de Soler s’ha vist reflectit a les xarxes socials, com ara a Twitter, en les quals feia les afirmacions següents: “Espero que marxem ja, perquè em feu pena tots els espanyols”. El delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, va lamentar aquest tipus de missatges de “to autoritari, intransigent, intolerant i, en alguns aspectes, sectari” de Soler. El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, va posar en dubte la capacitat de Pere Soler per dirigir els Mossos, perquè és una persona que “nega la catalanitat del PSC, de Podem i del PP”. Per la seua banda, el portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, va demanar a Soler que no traslladi a les seues noves responsabilitats les actituds “clarament xenòfobes” manifestades a les xarxes socials. El mateix Soler va afirmar que està agraït pel nomenament i va afegir, amb referència a les crítiques: “Als que jutgeu sense conèixer, honrat també d’estar al vostre servei.”

tracking