SEGRE

FRANÇA POLÍTICA

Dimiteix el cap d’estat major de França per desavinences amb Macron

Per les retallades previstes en Defensa

Imatge del dia 14 de Macron i el general Pierre de Villiers.

Imatge del dia 14 de Macron i el general Pierre de Villiers.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president francès, Emmanuel Macron, va afrontar ahir una de les seues primeres crisis polítiques per la dimissió del cap d’estat major de l’Exèrcit, el general Pierre de Villiers, amb qui ha mantingut un pols públic per les retallades previstes per complir el 2017 els compromisos de dèficit.

El general De Villiers va formalitzar la seua renúncia al considerar que amb la disminució de fons anunciada per a aquest any no es veu capaç de mantenir el “model d’exèrcit en el qual creu per garantir la protecció de França i dels francesos”.

El general, davant de les promeses incomplertes, va dir que no volia que el “fotessin un cop més”

El Govern havia avançat que l’any 2017 el ministeri de Defensa rebrà 850 milions d’euros menys dels que s’esperava, dins de la reducció pressupostària de 4.500 milions anticipada per respectar la meta d’un dèficit inferior al 3% del PIB. De Villiers va comparèixer el dia 12 davant de la comissió de Defensa de l’Assemblea Nacional i alguns dels diputats presents en aquesta reunió van filtrar que estava decebut per les promeses electorals incomplertes i que no tenia intenció que el “fotessin un cop més”.

L’oposició no es va privar de criticar Macron per aquest conflicte i retreure-li aquesta retallada en un moment en què el país afronta nombrosos desafiaments tant a l’interior com a l’exterior. El senador dels Republicans i exministre de Defensa, Gérard Longuet, es va queixar que Macron ha optat per defensar el ministeri de Finances “en lloc de l’Exèrcit”. La presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen, va denunciar en un comunicat que “humiliar davant de les seues tropes un home com De Villiers no és digne d’un cap d’estat lúcid i responsable”. Des de l’esquerra radical, el diputat Alexis Corbière va estimar que el general “no va fer més que el seu deure”.

tracking