SEGRE

UNIÓ EUROPEA

Polònia tensa la corda amb la UE al trencar la separació de poders

Amb una llei que permetrà al Govern nomenar i substituir presidents de tribunals || Brussel·les demana a Londres “aclariments” per progressar en el Brexit

La primera ministra polonesa, Beata Szydlo, amb alguns dels ministres ahir al Congrés.

La primera ministra polonesa, Beata Szydlo, amb alguns dels ministres ahir al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament polonès va aprovar ahir la polèmica reforma del Tribunal Suprem impulsada pel Govern nacionalista de Llei i Justícia, sense atendre les crítiques de Brussel·les i les protestes de la major part de l’oposició, que alerta del final de la divisió de poders al país. A favor hi van votar 235 diputats del partit governant ultraconservador Llei i Justícia, que compta amb majoria absoluta, davant 192 en contra i 23 abstencions, ja que el grup parlamentari del Moviment Kukiz 15 es va dividir entre el vot en contra i l’abstenció. Entre altres coses, la nova llei permetrà al ministre de Justícia nomenar o destituir els presidents de tribunals sense haver de donar explicacions.

Amb aquesta llei, el Govern polonès tensa encara més la corda amb Brussel·les, ja que la Comissió Europea l’ha amenaçat d’activar el procés que permet suspendre el dret a vot de Polònia en el si comunitari, si no suspèn les seues reformes. Es tracta d’una dura i inèdita mesura posada en pràctica fins ara. El president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk, va apel·lar ahir en un comunicat al diàleg i va afirmar que els canvis impulsats per aquest Govern són contraris als valors europeus i corren el risc de marginar Polònia.

El ministre de Justícia, Zbinieg Ziobr, conegut pels seus partidaris com el Xèrif, va recordar ahir que el programa electoral del seu partit prometia la reforma “radical” del sistema judicial, una cosa que el Govern durà a terme per oferir als ciutadans eficiència davant el “corporativisme judicial, d’un Estat dins de l’Estat” imperant fins ara.

La norma encara ha de passar pel Senat, on Llei i Justícia també compta amb majoria absoluta, i ser ratificada pel president, Andrzej Duda, vinculat per força governant, per entrar en vigor. En un altre ordre de coses, la Unió Europea (UE) va exigir ahir al Regne Unit “clarificacions” en matèria de drets dels ciutadans i sobretot pel que fa a la factura que haurà de pagar per abandonar el club comunitari, al final de la segona ronda de negociacions del Brexit.

tracking