SEGRE

POLÍTICA ESTATS UNITS

El Senat debatrà l’abolició de l’Obamacare sense garanties

El vot de sis republicans deixa en l’aire la iniciativa de Trump

Donald Trump.

Donald Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Senat dels Estats Units va donar suport ahir a l’obertura dels debats per provar de derogar la reforma sanitària de l’expresident Barack Obama, coneguda com a Obamacare, en un gest que alguns ja consideraven impossible i que concedeix un respir polític a l’actual inquilí de la Casa Blanca, Donald Trump.

El ple, que va arrancar amb la irrupció de manifestants contraris a la derogació de l’Obamacare, va permetre als republicans sumar els vots necessaris per passar a la següent fase i començar el debat sobre els termes i condicions d’una nova llei sanitària. La votació va acabar amb un empat a 50 vots entre partidaris i detractors de seguir endavant, però el vicepresident dels EUA, Mike Pence, va fer ús de la seua posició com a president del Senat per desfer en última instància el desempat. Val a afegir que mitja dotzena de republicans van mantenir el dubte fins a l’últim moment, ja que s’havien mostrat en contra de totes les alternatives legislatives presentades fins ara. Per això, aquesta petita victòria no garanteix que els republicans aconsegueixin aprovar cap text per derogar l’Obamacare, encara que van aconseguir mantenir viva aquesta possibilitat.

El moment més emotiu de la sessió va coincidir amb l’entrada del republicà John McCain, que va acudir al Senat per primera vegada després de ser diagnosticat de càncer. Legisladors de tots dos partits es van unir en un aplaudiment unànime per rebre un dels líders històrics de la Cambra Alta nord-americana. Tots els demòcrates, amb Collins i Murkowski, van votar en contra de començar el debat.

tracking