SEGRE

PARLAMENT

“Els bancs van pressionar en contra de frenar la bombolla immobiliària”

Declara Caruana, l’exgovernador del Banc d’Espanya, al Congrés || Assegura que van fer amb les caixes el que estava permès per la normativa vigent en aquell moment

Jaime Caruana, amb Ana Oramas, diputada de Coalició Canària, ahir a la comissió d’investigació.

Jaime Caruana, amb Ana Oramas, diputada de Coalició Canària, ahir a la comissió d’investigació.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exgovernador del Banc d’Espanya, Jaime Caruana, va negar aquest dimarts al Congrés que rebés cap pressió política ni dels governs del PP, presidit per José María Aznar, ni del PSOE, de José Luis Rodríguez Zapatero, amb relació a les mesures que el Banc d’Espanya va prendre sobre la crisi financera, la bombolla immobiliària i el rescat bancari.

En canvi, va afegir que sí que va rebre “moltíssimes” trucades de la banca, “que no estava contenta” i argumentava que estaven perdent competitivitat. Va denunciar pressions de la banca en contra de frenar la bombolla immobiliària abans de la crisi. “No vaig rebre trucades ni de Rato ni de Solbes [exministres d’Economia amb el PP i el PSOE] per dir-me que les mesures de provisions a la banca eren massa exigents ni per dir-me que fes moltíssim més”, va dir.

Quan el portaveu socialista, Pedro Saura, durant la comissió d’investigació en el Congrés sobre l’origen de la crisi i el rescat a la banca, li va preguntar si qualificaria de pressions les trucades que li feien les entitats bancàries, Caruana no ho va negar i el va convidar que li “digui com vulgui”.

Pel que fa a la fallida de les caixes, va afirmar que el Banc d’Espanya “va fer el que podia fer amb la normativa existent”. Segons va dir, la institució “va ajudar a reduir l’impacte de la crisi” financera, però és “obvi” que “no va ajudar a evitar la crisi” i que aquesta va tenir uns “costos elevats”, encara que va dir que “el Banc d’Espanya va estar al davant de moltes altres institucions en el sentit, fins i tot, de veure part dels problemes”.

Va reconèixer que la institució va evitar en el moment la paraula bombolla, però sí que va parlar de sobrevaloració al mercat de l’habitatge i que “l’opinió del Banc d’Espanya era que restringir el sòl podria haver estat pitjor”, ja que “evitar l’oferta quan hi ha un increment ràpid de la demanda, en principi, no sembla la millor de les opcions”.

tracking