SEGRE

CATALUNYA SOBERANIA

El Govern denuncia la Guàrdia Civil pels interrogatoris a algun dels seus alts càrrecs

La Benemèrita respon investigant si la compra de paperetes de la Generalitat és per al referèndum || Puigdemont acusa Madrid de tenir una “clamorosa incapacitat” de governar

El conseller Jordi Turull, el vicepresident Oriol Junqueras, el president Carles Puigdemont i el conseller Raül Romeva, en una foto d’arxiu.

El conseller Jordi Turull, el vicepresident Oriol Junqueras, el president Carles Puigdemont i el conseller Raül Romeva, en una foto d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va denunciar ahir els agents de la Guàrdia Civil que han portat a terme aquesta setmana els interrogatoris contra diversos alts càrrecs de la Generalitat en relació amb els preparatius del referèndum. La denúncia va ser presentada per la Generalitat per ordre del conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, al jutjat d’instrucció de Barcelona en funcions de guàrdia, i assegura que els interrogatoris tenen voluntat d’“intimidació i coacció”. Turull ja va anunciar dimecres passat que denunciarien davant del jutge de guàrdia “la greu vulneració de drets fonamentals” que, segons el seu parer, s’havia perpetrat en la declaració davant de la Guàrdia Civil del secretari general de Presidència, Joaquim Nin. Per la seua part, la Guàrdia Civil ha decidit investigar ara l’homologació de les empreses que hauran de subministrar paperetes i sobres d’unes futures eleccions al Parlament, per tal d’esbrinar si el concurs convocat pel Govern forma part dels preparatius del referèndum anunciat per al pròxim 1 d’octubre.

Sobre els interrogatoris, el líder del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que li agradaria saber “quin és l’origen i per què els fan”, mentre que el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va titllar de “nova performance per caldejar l’ambient” la denúncia anunciada per Turull.

Una associació de guàrdies civils demana als Mossos protecció i desplegament d’efectius

La Guàrdia Civil compta amb el suport del ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, que defensa la seua tasca “exemplar”. En canvi, per a la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, la denúncia és “absolutament pertinent i oportuna”.

Per la seua part, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va assegurar que el Govern central “ha demostrat una clamorosa incapacitat de resoldre políticament” el conflicte amb la Generalitat i va qüestionar que el 2 d’octubre puguin donar-li una solució. A més, el president del PPC, Xavier García Albiol, va avançar que els onze diputats del seu partit no pensen participar en un hipotètic “ple il·legal” per votar la llei amb la qual Junts pel Sí i la CUP volen donar cobertura al referèndum.

Sobre aquesta mateixa qüestió, el cofundador de Podem Juan Carlos Monedero va assegurar que l’1-O és “un simulacre de referèndum que té tot l’aspecte que no portarà enlloc” i que pretén repartir el vot independentista davant d’unes futures eleccions.

En un altre ordre de coses, la consellera d’Educació, Clara Ponsatí, va assegurar que “ni els directors dels centres, ni els conserges, ni les persones que tenen la responsabilitat de determinats espais” hauran de decidir res en relació amb l’1 d’octubre, si no és per obstaculitzar el dret a vot.

La CUP va convocar ahir per dilluns una manifestació a Barcelona contra la Guàrdia Civil en relació amb els últims interrogatoris d’aquest cos policial a alts càrrecs de l’independentisme. Està prevista per a les dotze del migdia a la travessera de Gràcia, quan la formació anticapitalista i els seus simpatitzants marxaran sota el lema “No fareu callar la veu d’un poble”. Aquesta concentració coincidirà amb una altra de promoguda per una entitat defensora de la Guàrdia Civil, que l’ha convocat a la mateixa hora i al mateix lloc per cridar els “catalans que estan amb la legalitat i amb la Guàrdia Civil”. En resposta, l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) va demanar als Mossos d’Esquadra “una protecció i un desplegament d’acord amb les amenaces” que es produiran durant la manifestació. En un comunicat, l’AEGC denuncia la campanya d’“atemoriment i coaccions” a la Guàrdia Civil a Catalunya per part de la formació anticapitalista i també del Govern de la Generalitat, que els ha denunciat. L’entitat considera que, per “fer anar un pas més enllà en l’assetjament de la Guàrdia Civil a Catalunya”, la CUP ha convocat una manifestació dilluns a l’exterior de la caserna de la travessera de Gràcia, on recentment “també van aparèixer pintades amenaçadores” contra l’institut armat. El ministre Zoido va demanar col·laboració al Govern i considera “perillosa” l’actitud de la CUP.

“Rajoy caurà immediatament si utilitza mesures violentes”El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va assegurar ahir que el referèndum de l’1 d’octubre se celebrarà i va advertir que “el Govern de Rajoy cauria immediatament, si utilitzés mesures violentes contra el poble català” per frenar la votació i el procés sobiranista. Va assegurar que “la societat espanyola serà la primera que no permetrà l’ús de mesures violentes contra la voluntat democràtica del poble de Catalunya”. Tardà va afirmar que frenar el referèndum per la força “seria impresentable no només davant dels seus ciutadans, sinó que seria impresentable també davant del món” i suposaria un problema per al Govern de Mariano Rajoy.

tracking