SEGRE

PANORAMA

El TC suspèn per unanimitat la norma per a la desconnexió exprés

Els magistrats aproven acceptar el recurs del Govern central || Adverteixen la Mesa del Parlament que tindrà responsabilitats si utilitza la lectura única

La dirigent del PP Andrea Levy i la diputada de Ciutadans al Parlament Lorena Roldán.

La dirigent del PP Andrea Levy i la diputada de Ciutadans al Parlament Lorena Roldán.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Tribunal Constitucional (TC) va suspendre ahir la reforma del Reglament del Parlament amb la qual la Generalitat pretén tramitar de forma exprés el referèndum i va advertir els membres de la Mesa que aplicar-la comportaria responsabilitats, fins i tot penals. Els magistrats van acordar per unanimitat en una providència admetre a tràmit el recurs presentat pel Govern central contra l’article 135.2 d’aquesta reforma, la qual cosa comporta automàticament la suspensió de la norma mentre es pronuncien sobre el fons de l’assumpte, per a la qual cosa tenen un termini de cinc mesos.

El Constitucional va advertir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els altres sis membres de la Mesa, el lletrat major i el secretari general de la Cambra, als quals expressament prohibeix la tramitació d’una proposició de llei pel procediment de lectura única i els adverteix de les eventuals responsabilitats en què poden incórrer.

Les dos formacions retreuen al PSC que no s’hagi afegit al seu recurs conjunt

El president destaca que des del Govern central només ha rebut amenaces i cap proposta

El Tribunal, com va sol·licitar el Govern central, va acordar la notificació personal de la resolució a tots i els recorda el seu “deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”. És a dir, els ordena que “s’abstinguin d’iniciar, qualificar, introduir en l’ordre del dia de qualsevol òrgan del Parlament de Catalunya” o “dictar cap” acord que impliqui la tramitació exprés continguda en la reforma impugnada.

El Govern espanyol, amb l’aval del Consell d’Estat, va impugnar aquesta norma amb l’argument que la seua modificació vulnera el dret de participació política en condicions d’igualtat.

Al seu parer, es vol “silenciar” i “apaivagar” l’oposició democràtica i “no ho aconseguiran”. Així es van pronunciar la vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, i la diputada catalana de Cs Lorena Roldán a les portes del Tribunal Constitucional, després de registrar el recurs conjunt contra la reforma exprés del Parlament de Catalunya, que permetria aprovar per la via urgent i sense debat les lleis de ruptura amb Espanya, com la llei del Referèndum o les anomenades lleis de desconnexió.

Les dos formacions van subratllar que l’objectiu d’aquesta reforma no pot “entendre’s desconnectada del context polític”, perquè el que Junts pel Sí i la CUP persegueixen és la “destrucció de l’ordre constitucional”. A més, van sol·licitar també com a mesura cautelar la suspensió dels acords recorreguts. També van retreure al PSC que no s’hagi afegit a aquest recurs.

El president va considerar, no obstant, que “la millor manera de garantir que no vagi a la presó és que tingui èxit” el procés sobiranista i el referèndum de l’1 d’octubre.

tracking