SEGRE

PANORAMA

Junts pel Sí i la CUP registren la proposició del llei del referèndum al Parlament

L’admissió a tràmit per la Mesa serà el 16 d’agost, quan la Cambra torni de les vacances || El Govern de l’Estat i el PP alerten que frenaran els independentistes amb “serenitat i mesura”

Els membres de JxSí i la CUP, ahir registrant la llei que dóna cobertura al referèndum de l’1-O.

Els membres de JxSí i la CUP, ahir registrant la llei que dóna cobertura al referèndum de l’1-O.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts pel Sí i la CUP van registrar ahir al Parlament la proposició de llei de referèndum d’autodeterminació, amb la qual pretenen donar cobertura legal a l’1-O. El text va ser firmat per tots els diputats dels dos grups i el pròxim pas, l’admissió a tràmit per part de la Mesa, no tindrà lloc fins al 16 d’agost, que és quan es reprendrà l’activitat parlamentària. La proposició de llei la van registrar en representació de JxSí el seu president, Lluís Corominas; la portaveu, Marta Rovira, i el diputat Jordi Orobitg, mentre que per part de la CUP hi eren presents Gabriela Serra i Benet Salellas.

El text recull les condicions i garanties que ha de tenir el referèndum. La base legal sobre la qual s’assenta es reflecteix a l’article 2, a l’afirmar que el poble de Catalunya és un “subjecte polític sobirà” i, com a tal, “exerceix el dret a decidir lliurement i democràticament la seua condició política”. La llei estableix “un règim jurídic excepcional” per celebrar el referèndum i s’empara en la legislació internacional.

L’article 3 suposa una advertència davant de la previsible suspensió de la llei per part del Tribunal Constitucional i destaca que “preval jeràrquicament sobre totes aquelles normes que puguin entrar en conflicte, ja que regula l’exercici d’un dret fonamental inalienable del poble de Catalunya”.

També indica, davant de possibles querelles o altres accions judicials, que la llei empara “totes aquelles autoritats, persones i empreses que participin directament o indirectament” en la preparació i celebració del referèndum.

El Govern central i el PP van avisar que actuaran contra la “clandestina llei”. La vicesecretària del PP, Andrea Levy, va advertir que els independentistes poden “agitar-se” el que vulguin, però l’estat de dret “frenarà tots els seus plans” amb “serenitat i mesura”. “És una llei clandestina que desconeixem els que ens oposem a la independència, perquè així funcionen els partits independentistes: una apagada i una foscor total i per intentar apaivagar l’oposició”, va emfatitzar.

La concentració organitzada per la CUP ahir davant de la caserna de la Guàrdia Civil del carrer de Travessera de Gràcia de Barcelona contra les citacions del cos policial a alts càrrecs del Govern va encarar independentistes i organitzacions espanyolistes. Desenes d’independentistes i membres de la CUP, sota el lema “No fareu callar la veu d’un poble. 1 d’octubre votarem!”, es van reunir davant de la caserna per “denunciar pràctiques irregulars i antidemocràtiques de la Guàrdia Civil”, va assegurar en declaracions als mitjans el diputat de la CUP Carles Riera. La concentració, a la qual van assistir també les diputades anticapitalistes Anna Gabriel i Eulàlia Reguant, es va convocar per “denunciar la normalitat amb què pretén actuar la Guàrdia Civil en la repressió de la lluita democràtica de Catalunya per realitzar un referèndum”, va dir Riera.

En la concentració dels defensors de la Guàrdia Civil es va arribar a desplegar la bandera de la Falange, ràpidament retirada per l’organització. Entre les dos manifestacions es van interposar efectius dels Mossos d’Esquadra. Per la seua part, la Unió de Guàrdies Civils, associació professional representativa en el Consell de la Guàrdia Civil, va mostrar ahir el seu “absolut rebuig” a l’acte convocat pels anticapitalistes i a la “fustigació” als cossos de seguretat.

En un altre ordre de coses, el PDeCAT va presentar ahir un escrit davant de la Fiscalia en el qual l’insta a investigar el suposat ús partidista amb finalitats polítiques que l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz va fer de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

La proposta inclou Aran com a sindicatura electoralLa llei per donar cobertura al referèndum de l’1-O que va ser registrada ahir al Parlament inclou algunes modificacions respecte al contingut que van presentar el Govern i la CUP el passat 4 de juliol, segons afirmen fonts afins als grups independentistes.

Els membres de JxSí i la CUP, ahir registrant la llei que dóna cobertura al referèndum de l’1-O.

Els membres de JxSí i la CUP, ahir registrant la llei que dóna cobertura al referèndum de l’1-O.EFE

tracking