SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISTA

El Govern català recorrerà al TC la suspensió del reglament del Parlament “per indecent”

Turull recorda que catorze parlaments més i el Congrés permeten l’aprovació de lleis per lectura única || La CUP insta a “desobeir” de cara a l’1-O i espera que “a ningú li tremolin les cames”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va anunciar ahir que recorrerà davant del Tribunal Constitucional contra la “indecència política i jurídica” que considera que representa el recurs del Govern de l’Estat contra la reforma del reglament del Parlament, que ha suposat la suspensió cautelar de la norma amb què Junts pel Sí i la CUP podrien tramitar la llei del referèndum i la de desconnexió. Durant la roda de premsa posterior al consell executiu, el conseller de Presidència, Jordi Turull, va considerar que el recurs del Govern de Mariano Rajoy “forma part d’una persecució preventiva i ideològica”.

El també portaveu del Govern català va lamentar que en catorze de les disset comunitats autònomes, i també al Congrés dels Diputats, es puguin tramitar proposicions de llei per via única i a Catalunya no es vulgui permetre: “Ens ve a dir que els ciutadans no som tots iguals davant la llei.”

El ‘Süddeutsche Zeitung’ de Munic creu que “Espanya amenaça els catalans en comptes de guanyar-se’ls”

“Proclamen que els ciutadans som iguals davant de la llei, però aquesta màxima salta pels aires”, va considerar Turull, que ha carregat contra el Constitucional, el qual va acusar d’estar a les ordres del Govern central i, segons ell, es dedica a maquillar judicialment les seues decisions.

En el cas que aquest recurs de súplica no fos estimat, Jordi Turull va anunciar que formularà les al·legacions pertinents “en defensa de la constitucionalitat del precepte recorregut del reglament del Parlament de Catalunya”.

Per la seua part, la diputada lleidatana de la CUP Mireia Boya va obrir la porta a “desobeir” el Constitucional per celebrar un referèndum l’1 d’octubre i va dir que esperen que “a ningú li tremolin les cames en els moments decisius que vindran a partir de finals d’agost”.

Així mateix, Òmnium Cultural ha llançat un vídeo a través de les xarxes socials en el qual demana “defensar” la democràcia davant d’Espanya. En el vídeo apareixen declaracions del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáez de Santamaría, i el portaveu de l’Executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, contra el referèndum. A continuació apareixen imatges dels interrogatoris a funcionaris i alts càrrecs de la Generalitat i membres del Pacte Nacional pel Referèndum que està portant a terme la Guàrdia Civil.

En un altre ordre de coses, el diari alemany Süddeutsche Zeitung va publicar ahir un reportatge sobre el procés català en el qual es mostra visiblement sorprès per l’actitud del Govern espanyol. En el mateix títol, el rotatiu destaca que Mariano Rajoy no estigui fent una política de bones maneres amb Catalunya. “Espanya amenaça els catalans, en comptes de guanyar-se’ls”, diu el text.

Citant el mateix Prat de la Riba, Puigdemont va afirmar que “no hi ha perill més gran que la immobilitat”.

tracking