SEGRE

AEROPORT CONFLICTE

Eulen accepta la proposta d’acord de la Generalitat i el comitè d’empresa la rebutja

El Govern dóna per acabada la mediació al Prat i espera que la plantilla rectifiqui || Els treballadors votaran l’oferta en assemblea demà i Treball confia que la ratificaran malgrat la negativa d’ahir

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat, en el paper de mediadora en el conflicte laboral del Prat, va presentar ahir a través de la conselleria de Treball una proposta a Eulen i els treballadors per solucinar el problema. Consisteix a incorporar un complement salarial de 200 euros a tots els empleats, una xifra a mig camí entre els 350 que demana el comitè de vaga i els 155 que havia posat com a límit la direcció de l’empresa, que finalment va acceptar la proposta de mediació. Fonts del comitè de vaga van detallar que els dos-cents euros d’increment únicament els rebran els nous treballadors, ja que, per als més antics, l’increment serà de 100 euros perquè s’absorbirà el complement de 100 que ja cobren.

El pacte de mediació proposat també incorpora un cinquè vigilant de seguretat per filtre, que estaria disponible de març a octubre, i se sumaria als disset filtres disponibles actualment i als tres torns laborals actuals. Aquesta proposta afegeix també una borsa de 25 persones que prendrien el relleu de la plantilla dels controls de seguretat sempre que s’hagin d’absentar del seu lloc de treball, amb unes noves incorporacions que totalitzarien 76 persones, xifra a mig camí entre la del personal nou exigit pel comitè de vaga (100) i la proposta inicial d’Eulen (21).

Si es ratifica la proposta, Eulen retirarà la demanda contra el comitè de vaga i s’acabaran les aturades

L’assessor del comitè de vaga, Joan Carles Giménez, va afirmar que la seua posició és contrària a la proposta del Govern, ja que considera insuficients els 200 euros d’increment salarial, però sí que veuen positius els canvis organitzatius. Va explicar que els membres del comitè de vaga estan comunicant el rebuig de la proposta als treballadors a través de WhatsApp i que les respostes que reben són, majoritàriament, també contràries a l’acord, però va subratllar que la decisió es prendrà demà en assemblea. El secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, va afirmar que el Govern dóna per acabada la mediació ja que confia que la plantilla ratificarà a l’assemblea convocada per dijous la proposta presentada per la Generalitat.

Ginesta va assenyalar que al llarg de la tarda d’ahir es van introduir “millores” a la proposta presentada al migdia per part del Govern per reconèixer algunes de les peticions dels treballadors, per la qual cosa es va mostrar optimista de cara que pugui ser ratificada per la plantilla. Va detallar que Aena va expressar la seua voluntat de mantenir en futures licitacions les condicions de treball i els complements salarials que quedaran detallats en l’acta de resolució de conflicte, ja que el contracte d’Eulen finalitza a mitjans de l’any que ve.

En aquest sentit, Josep Ginesta va assenyalar que, en cas que es ratifiqui la proposta en assemblea, es registraria l’escrit de resolució de conflicte i es desconvocarien les vagues, alhora que l’empresa retiraria la demanda contra el comitè de vaga.

A més va defensar que el contracte es va adjudicar mitjançant un concurs públic en el qual es van complir tots els requisits que marca la llei. Va defensar que “no es pot dir que l’empresa que va guanyar el concurs presentés una baixa temerària”, ja que “les condicions que Aena exigeix estaven perfectament definides als plecs”, i tot seguit va reconèixer que el gestor aeroportuari no coneixia les condicions laborals concretes dels treballadors de l’adjudicatària quan es av contractar l’empresa. “Ara bé, un 2 per cent de diferència en un contracte no ha de justificar un canvi en les condicions laborals de forma rellevant”, va reiterar.

Va guanyar el contracte amb Aena per un 2% menys del preuL’empresa Eulen va presentar una oferta inferior en un 2 per cent a la de Prosegur per aconseguir la gestió dels contractes de seguretat a l’aeroport del Prat. En declaracions a la Cadena Ser, el director director general de Negoci Regulat d’Aena, Javier Marín, va considerar que això “no ha de justificar un canvi en les condicions laborals de forma rellevant”.

tracking