SEGRE

POLÍTICA SOBIRANIA

El Parlament ajorna la llei del referèndum i Madrid no rebutja cap via per frenar-lo

Forcadell al·lega que la moratòria es deu a “la complexitat” de la iniciativa i a la “judicialització de la política” || El Govern central avisa que impugnaran davant del TC si tramiten la llei de la consulta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Parlament va arrancar ahir el nou període d’inici de sessions sense incloure l’admissió a tràmit de la proposició de llei del referèndum, que ha de donar cobertura a l’1-O. Segons la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la moratòria es deu a la “complexitat” de la iniciativa i a la “judicialització de la política”. D’altra banda, el ministre portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va dir que l’Executiu central “té estudiats tots els escenaris i totes les vies d’actuació previstes a l’ordenació jurídica” per impedir el referèndum “il·legal”, que inclouria també l’anàlisi d’una hipotètica aplicació de l’article 155 de la Constitució. Va contradir així el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que va descartar aplicar aquest article de la Carta Magna.

Méndez de Vigo també va recriminar al Govern català que pretengui impulsar una “secessió sense calendari” després de l’ajornament de la llei de la consulta. De totes maneres, Méndez de Vigo va advertir que en cas que es porti a tràmit la norma, l’Executiu central la impugnarà davant del Tribunal Constitucional (TC): “No sé si la decisió obeeix a una estratègia, el que sé és que el referèndum és il·legal i no es farà”, va sentenciar.

Presentarà una querella contra Rajoy i Santamaría al no assistir a la comissió de l’‘operació Catalunya’

En aquest context, el conseller de Presidència de la Generalitat, Jordi Turull, va defensar la decisió del Parlament i va negar que hi hagi “desconcert” al Govern. “El desconcert és per part d’ells”, va respondre amb referència a l’Executiu central.

D’altra banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va anunciar que el seu partit portarà al Consell de Garanties Estatutàries la proposició de llei del referèndum quan s’admeti a tràmit. Des de Ciutadans, el portaveu adjunt, Fernando de Páramo, va acusar Carme Forcadell de “denigrar” la tasca del Parlament actuant com a diputada de Junts pel Sí.

La Mesa del Parlament va decidir ahir presentar una querella contra una quinzena de càrrecs que van plantar la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya, entre els quals destaquen el president del Govern, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i el seu antecessor, Jorge Fernández Díaz. El Consell d’Estat i de l’Advocacia General avalen que Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría i la resta d’alts càrrecs citats no compareguin a la comissió.

La Mesa de la Cambra també va aprovar un protocol que regula l’entrada de membres de les forces de seguretat que exigeix que els agents deixin les armes a l’entrada de l’edifici i vagin amb el rostre descobert. Aquest protocol es va aprovar després que agents de la Guàrdia Civil es personessin a finals de juliol al Parlament per obtenir dades sobre el cas 3%.

tracking