SEGRE

CRISI EL PRAT

Eulen i la plantilla tenen 24 hores per consensuar l’àrbitre per al Prat

L’Executiu central activa un laude obligatori per resoldre el conflicte || Els sindicats d’AENA registren un pla de vagues a partir del dia 15 de setembre

Imatge de la reunió extraordinària del Consell de Ministres per analitzar la situació al Prat.

Imatge de la reunió extraordinària del Consell de Ministres per analitzar la situació al Prat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va acordar ahir establir un arbitratge obligatori que posi fi al conflicte a l’Aeroport del Prat i dóna un “termini màxim de 24 hores” a Eulen i els treballadors per consensuar un àrbitre que dicti un laude d’obligat compliment per a les parts. Així ho va anunciar el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari, presidit per Mariano Rajoy, que va abordar el conflicte, després de valorar la situació al Prat davant d’una vaga de 24 hores indefinida i després del fracàs del procés de mediació.

De la Serna va explicar que la decisió de l’arbitratge s’haurà de resoldre en el termini de deu dies des de la designació, termini que començarà a comptar l’endemà, i va reiterar que si no hi ha consens entre les parts sobre un àrbitre, aquest es designarà a proposta del ministeri de Foment i es comunicarà a les parts. A través de l’arbitratge forçós, empresa i treballadors estaran obligats a acceptar les condicions que imposi un àrbitre extern, una vegada s’han esgotat totes les altres possibles vies de negociació.

L’arbitratge té un termini de deu dies per posar punt final a la crisi a l’aeròdrom

L’aeroport va tancar el mes de juliol amb més de cinc milions de passatgers, un 8% més que el 2016

La decisió d’optar per l’arbitratge, que s’empara en una llei del 1977 sobre relacions laborals, es va adoptar al presentar-se una sèrie de “circumstàncies”, va explicar el ministre. Entre aquestes figuren la durada de la vaga i les “posicions irreconciliables” que han mantingut les parts durant el procés de mediació. En aquest context, el sindicat de CCOO va mostrar el seu rebuig de l’anunci de laude ja que, segons la seua opinió, “atempta contra el dret de vaga i de negociació col·lectiva”.

D’altra banda, el Prat va tancar el juliol amb més de 5.041.652 de passatgers, la qual cosa implica un increment del 8% respecte al mateix mes de l’any anterior. El nombre de passatgers nacionals és el que més va créixer, amb un 10%, mentre que els internacionals ho van fer en un 7%. El Prat s’atansa així a les xifres de Barajas.

Paral·lelament, els sindicats CCOO, UGT i USO a Aena van registrar ahir formalment la convocatòria de 25 dies de vaga anunciada a partir del 15 de setembre a tots els centres de treball del Grup Aena, integrat per ENAIRE i Aena, davant de la Comissió d’Interpretació, Conciliació i Arbitratge. Segons el preavís de vaga, les 25 jornades d’aturades de 24 hores convocades pels sindicats presents a la Coordinadora Sindical Estatal s’estendrien des del proper 15 de setembre fins al 30 de desembre: 15, 17, 22, 24 i 29 de setembre; 1, 6, 11, 15, 27, 30 i 31 d’octubre; 3 i 5 de novembre; 1, 4, 5, 7, 8, 10, 26, 27, 28, 29 i 30 de desembre.

tracking