SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Junts pel Sí confia a tramitar “ben aviat” la llei del referèndum

Corominas aposta per portar-la al Parlament, però no descarta aprovar-la per decret llei si fa falta || L’ANC reclama tenir a punt la llei de transitorietat abans de votar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de JxSí, Lluís Corominas, va assegurar ahir que tramitaran “ben aviat” la llei del referèndum però no va descartar cap possibilitat que tinguin a l’abast per garantir l’1-O, inclosa la possibilitat que el Govern aprovi un decret llei. “Utilitzarem totes les possibilitats que ens permetin celebrar l’1-O. No en descartem cap. No podem descartar coses que són a l’ordenació jurídica”, va declarar. Amb tot, va manifestar el seu convenciment que la llei es tramitarà i aprovarà al Parlament. En relació amb les crítiques de l’oposició, Corominas va assenyalar que “tenint en compte com l’ataquen, que ara tinguin pressa perquè estigui a l’ordre del dia és sorprenent”. A més va replicar al ministre portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que va afirmar que el Govern català afronta un referèndum sense convocatòria, cens, funcionaris, urnes, paperetes ni calendari: “Hi haurà convocatòria, hi haurà cens, hi haurà urnes, hi haurà paperetes i el calendari ja el tenen: l’1-O.” Sobre la llei de transitorietat, que marcaria el procés de ruptura amb Espanya en el cas que Catalunya aconseguís la independència, Corominas va reiterar que explicaran el contingut aquest mes, de manera que va negar que intentin amagar-ne el redactat i va negar discrepàncies entre JxSí i la CUP.

Precisament, ahir el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, va apostar –com ja van fer la CUP i Òmnium– per aprovar la llei de transitorietat abans de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, perquè, en cas que surti una majoria de vots a favor de la independència, es pugui “culminar” el procés separatista. També va negar que sigui necessari fixar un nivell mínim de participació.

Toni Comín veu necessari “un salt polític molt gran” per garantir el sistema sanitari

D’altra banda, el conseller de Salut, Toni Comín, va defensar ahir a Prada de Conflent que per garantir el sistema sanitari català cal “un salt polític molt gran i rotund”, en relació amb la independència.

Una associació de la Guàrdia Civil, reticent a retirar urnes l’1-O? El portaveu de l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC), Juan Fernández, va advertir ahir que li “costa veure” la Guàrdia Civil retirant les urnes del referèndum de l’1 d’octubre, tot i que va deixar clar que faran el que els digui el Govern central. En una entrevista a RAC1, va afirmar que no li agrada veure tensió entre poders públics, com creu que passa entre la Generalitat i el Govern espanyol, i que no vol que es produeixi la imatge dels agents retirant urnes. “Em costa veure la Guàrdia Civil interferint en processos que, si són legals i democràtics, no tenen per què passar”, va afirmar i va demanar que no s’utilitzi el cos per resoldre un conflicte polític. A més, va dir que no té constància d’un augment de la presència d’agents de la Guàrdia Civil a Catalunya.

tracking