SEGRE

Els Mossos investiguen si l'imam de Ripoll va radicalitzar els terroristes

Interior corregeix Zoido i no dóna per desarticulada la cèl·lula de Barcelona i Cambrils

Els Mossos investiguen si l'imam de Ripoll va radicalitzar els terroristes

Els Mossos investiguen si l'imam de Ripoll va radicalitzar els terroristesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agents dels Mossos van registrar ahir el domicili de l’imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty en busca des d’armes o explosius fins a documents i el contingut d’agendes, dispositius mòbils i el registre de trucades dels seus telèfons que puguin tenir relació amb la cèl·lula terrorista. S’investiga també si aquest salafista radical de 45 anys és un dels morts trobats entre la runa de la casa d’Alcanar que va esclatar dimecres a la nit, quan la cèl·lula preparava explosius per a un atemptat amb furgonetes bomba. Va arribar a Ripoll fa uns dos anys, període que va poder coincidir amb el procés de radicalització dels membres de la cèl·lula, establerts majoritàriament en aquesta localitat. L’imam, que des de juny passat no anava a la mesquita de Ripoll, havia anunciat recentment als seus pròxims que tenia la intenció d’anar-se’n tres mesos de vacances al Marroc.

Ahir es va conèixer també que va sortir de la presó de Castelló el gener de l’any 2012 per delictes relacionats amb la legislació d’Estrangeria. Paral·lelament, les forces de seguretat continuen buscant l’únic suposat integrant de la cèl·lula identificat que es dóna per escapat, Younes Abouyaaqoub, de 22 anys i veí de Ripoll, que va poder ser conductor de la furgoneta que dijous a la tarda va envestir més d’un centenar de persones a les Rambles de Barcelona. Sobre Abouyaaqoub, d’origen marroquí, pesa una ordre internacional de recerca i detenció. Enmig de la investigació policial va sorgir la polèmica quan el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va anunciar que el Govern central dóna “totalment” per desarticulada la cèl· lula, si bé el conseller d’Interior, Joaquim Forn, va advertir que els Mossos, que són els que lideren la investigació, no ho consideren així.

El president de la Generalitat, Carles Puigde- mont, va voler treure ferro a la polèmica apuntant que Zoido podria no haver-se explicat bé. Fonts dels dos departaments van assegurar que van mantenir un contacte telefònic en el qual van coincidir que les bones relacions entre les dos administracions no s’han vist afectades, per la qual cosa consideren un malentès, que “no té més recorregut”. Tècnicament la cèl·lula està neutralitzada. Els Mossos consideren que estava integrada almenys per dotze terroristes, dels quals cinc van ser abatuts a Cambrils; quatre, detinguts; els morts en l’explosió de la casa d’Alcanar, i un altre, Younes Abouyaaqoub, que està fugit.

De moment, s’ha confirmat la identitat dels cinc terroristes abatuts a Cambrils: Moussa Oukabir, de 17 anys, Said Aallaa, els germans Mohamed i Omar Hychami i El Houssaine Abouyaaqoub, germà de l’ara per ara escapat Younes Abouyaaqoub. Pel que fa als quatre detinguts, són un dels terroristes que va resultar ferit a l’explosió de la casa d’Alcanar, així com tres joves veïns de Ripoll: Driss Oukabar (germà gran de Moussa), Mohamed Aallaa (germà gran de Said) i un amic de Drissa Oukabar, Salh E., segons les fonts.

tracking