SEGRE

TRIBUNALS SOCIETAT

El jutge deixa lliure Juana Rivas, que torna “a casa amb els nens i continuarem lluitant”

La dona s’entrega als jutjats i aconsegueix la llibertat provisional, malgrat que continua investigada per desobediència || El magistrat retira el passaport als fills i els prohibeix sortir del territori Schengen

La veïna de Maracena Juana Rivas sortint dels jutjats de guàrdia de Granada.

La veïna de Maracena Juana Rivas sortint dels jutjats de guàrdia de Granada.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Juana Rivas, la veïna de Maracena (Granada) que estava il·localitzable des que el 26 de juliol va incomplir l’ordre d’entrega dels seus fills al seu pare italià, va quedar ahir en llibertat provisional després de comparèixer com a detinguda al jutjat de guàrdia de Granada. A la sortida del tribunal, Rivas va celebrar tornar a casa amb els fills, encara que manté la condició d’investigada per suposats delictes de sostracció il·legal de menors i desobediència a la justícia.

La mare de Maracena va ser arrestada en un aparcament públic proper als Jutjats i traslladada davant de l’autoritat judicial en virtut de l’ordre vigent de detenció.

Juana Rivas demana ajuda a Rajoy en una missiva i l’avisa que els seus fills i ella corren “un gran perill”

Segons el TSJ andalús, després d’una llarga declaració, en la qual Rivas només va contestar preguntes de la defensa, el jutge va considerar que la gravetat de la pena del presumpte delicte que hauria pogut cometre la mare no justificava la mesura excepcional de presó provisional sol·licitada pel fiscal.

El jutge de guàrdia va considerar també per acordar la llibertat provisional la no-existència d’antecedents penals de Rivas, l’arrelament social que no fa suposar risc de fuga i la circumstància d’estar litigant en l’actualitat en altres jutjats. En la via civil, el jutjat de primera instància número 3 de Granada, va acordar la retirada del passaport dels dos fills i la prohibició de la sortida del territori Schengen, sense autorització del pare o sense permís judicial. A la seua sortida, Juana Rivas, va manifestar: “No me’n vaig a la presó, me’n vaig a casa meua amb els meus nens i seguirem lluitant.”

També va demanar ajuda per carta al president del Govern, Mariano Rajoy, al Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza, i al president del TC, Juan José González Rivas, a qui va avisar que els seus fills i ella corren “un gran perill”.

valència

La valenciana María José Carrascosa va arribar ahir a l’aeroport de Manises (València), després de quedar en llibertat provisional més d’un any al passar-ne nou més empresonada als EUA per un conflicte sobre la custòdia de la seua filla. Emocionada i agraïda, va declarar als mitjans de comunicació que tenia ganes d’“anar a casa a dormir i abraçar primer la meua filla”, que tenia cinc anys quan la va veure per última vegada.

Un tribunal espanyol li va atorgar a ella la custòdia de la seua filla Victoria, però un altre nord-americà la va donar al pare i el 2006, un any després d’emportar-se la nena a Espanya, Carrascosa va ser detinguda durant una estada als EUA i el 2009 va ser condemnada a catorze anys de presó acusada de desacatament i segrest.

La dona, que és advocada, va quedar en llibertat condicional el passat 27 d’abril del 2015 després de passar nou anys empresonada als Estats Units. “Gràcies a Espanya per haver-me estat tots donant suport i de la forma en què ho heu fet”, va assegurar molt emocionada, i va admetre que sí, assentint amb el cap, al ser preguntada per si havia viscut un “calvari horrible”.

En una escarida atenció als mitjans, va declarar voler “anar a casa a dormir i abraçar primer la meua filla”. “Estic morta. Tinc ja ganes d’arribar a casa. Gràcies, una abraçada”, van ser les seues úniques paraules, acompanyada del seu pare, José, i del seu representant.

El pare, per la seua part, va assegurar estar “feliç” perquè, segons va indicar, “s’ha acabat el calvari que fa tant de temps que patim”. “Onze anys”, un temps “llarguíssim” que cal passar per saber el que és, segons va descriure. José Carrascosa va explicar que la seua dona, Maruja, està esperant a casa María José, perquè està “molt deteriorada” i per aquest motiu no va poder desplaçar-se fins a l’aeroport. La néta, a punt de complir 18 anys, tenia cinc anys quan la mare se’n va anar als EUA i “va passar això”.

La veïna de Maracena Juana Rivas sortint dels jutjats de guàrdia de Granada.

La veïna de Maracena Juana Rivas sortint dels jutjats de guàrdia de Granada.EFE

tracking