SEGRE

TERRORISME

Pla contra el jihadisme al Centre Penitenciari Ponent, amb un 40% de presos musulmans

Apliquen un protocol específic per a la detecció i control d’interns si se sospita que estan en un procés de radicalització || Funcionaris realitzen informes diàriament dels reclusos i el seu entorn

217342_1.jpg

217342_1.jpgLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cossos policials i experts consideren que mesquites, locutoris, internet, xarxes socials i presons són els principals llocs on es poden produir processos de radicalització jihadista.

En el cas del Centre Penitenciari Ponent, es controlen els prop de 250 interns (aquest dimarts l’ocupació era de 669 persones) que són musulmans. Representen el 40% de la població reclusa, segons el sindicat CSIF, majoritari a les presons. El perfil és el d’un home jove, d’entre 20 i 40 anys, condemnat per drogues o robatoris.

CSIF: “Es fan informes diàriament i si és necessari es posen en coneixement dels Mossos”

Els funcionaris compten amb un protocol específic per a la detecció i control d’interns dels quals se sospita que estan en procés de radicalització i la seua aplicació és constant. “Quan es detecten una sèrie d’indicadors establerts, es posa en marxa un procés de control exhaustiu dels moviments de l’intern i del seu entorn social i familiar i es posa en coneixement dels organismes adequats”, expliquen des del CSIF.

Així mateix, afegeixen que “es treballa de forma silenciosa. Diàriament es realitzen informes sobre els interns, que després de les oportunes valoracions de l’Àrea d’Informació i Seguretat es poden posar en coneixement dels Mossos. D’aquesta forma, es controla, per exemple, quins llibres llegeixen, quins són els interns que tenen més ascendència respecte a d’altres i el seu nivell de religiositat.

A la presó de Lleida és habitual la celebració d’actes religiosos, com poden ser misses catòliques i evangelistes i resos comunitaris dels musulmans, i compten amb presència de capellà, pastor i imam, respectivament. Són actes que també es controlen.

El CSIF destaca la importància d’aquests controls i d’aquest tipus de prevenció i recorden que “s’han evitat delictes i s’han practicat noves actuacions policials amb informacions sorgides des dels centres penitenciaris”.

prevenció

  • Interior planeja més controls a les mesquites. El conseller d’Interior, Joaquim Forn, va explicar aquest dimarts, pel que fa a la possibilitat de descobrir casos de radicalització, que “és complicat, perquè la detecció d’aquest tipus de cèl·lules no és fàcil. Aquestes persones no porten escrit al front la paraula terrorista”. Ho va dir en una entrevista a RAC1 en la qual va afegir que “s’hauran de buscar altres mecanismes i continuar aprofundint en la vigilància i la detecció, per exemple, a les escoles”. Un altre dels llocs on es pot fomentar la radicalització són les mesquites, encara que Forn va afegir que “actualment els imams ja saben que no poden fer discursos públics a les mesquites incitant a l’odi i la violència”. Sobre l’imam de Ripoll, que seria l’ideòleg de la barbàrie, el conseller va afirmar que “els que el coneixien tampoc sospitaven”, i va afegir que la Generalitat no tenia constància dels seus antecedents penals, ja que va estar a la presó de Castelló entre els anys 2010 i 2014 per tràfic de drogues. Altres de les vies de radicalització són internet i les xarxes socials.
tracking