SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

El PDeCAT anuncia que trencarà amb la CUP

Critiquen que els anticapitalistes han revelat part del contingut de la llei de transitorietat jurídica || L’ANC afirma que “els Mossos tornaran a estar al servei dels ciutadans” en la consulta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va afirmar ahir que a partir del 2 d’octubre, un dia després del referèndum sobre la independència anunciat pel Govern, la seua formació “no farà res més” amb la CUP. Pascal va criticar en una entrevista a Catalunya Ràdio “l’afany de protagonisme de la CUP” i va retreure als anticapitalistes que hagin revelat part del contingut de la llei de transitorietat jurídica, una de les lleis de desconnexió que regularia el corpus legal d’una eventual Catalunya independent, ja que, segons ella, és una cosa que li correspon al Govern.

La coordinadora general del PDeCAT no es va posicionar sobre si la llei de transitorietat s’ha d’aprovar abans o després de la consulta anunciada.

Setanta mil persones ja s’han inscrit per assistir a la manifestació de l’11 de setembre

D’altra banda, Pascal sí que va assegurar que la llei del referèndum s’hauria d’aprovar abans i va considerar que hi ha mecanismes per a la seua aprovació després de la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional al procediment de lectura única al Parlament. D’aquesta forma, les opcions a les quals es va referir per portar-ho a terme serien dos: la inclusió en l’ordre del dia de la llei a petició de dos grups parlamentaris, l’article 81.3 del Reglament del Parlament, i l’aprovació d’un decret llei per part de la Generalitat.

Per la seua part, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va assegurar ahir que “els Mossos tornaran a estar al servei dels ciutadans” en el referèndum. En una entrevista a El Mundo, Sànchez va enaltir el paper dels Mossos en els atemptats de Barcelona i Cambrils, i va assegurar que la seua solvència i la de la resta dels organismes catalans van fer que Catalunya fos “un estat per unes hores”, parafrasejant el missatge “Per unes hores vam ser lliuresd’una cançó de Raimon.

Sobre la manifestació sobiranista de la Diada de l’11 de setembre, va assenyalar que ja s’han inscrit 70.000 persones i que de segur serà un èxit. També va afirmar que l’Estat no voldrà negociar una hipotètica independència de Catalunya, però va assenyalar que està convençut que “la comunitat internacional l’obligarà a fer-ho”.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va indicar que els atemptats no alteraran els plans del Govern per convocar la consulta, encara que va insistir que no es farà. Iceta també va afegir que els plans de la Generalitat de Catalunya passen per aprovar la llei del referèndum al Parlament i, si no, que el Govern ho faci per decret.

L’esdeveniment està organitzat en el marc del grup de discussió amb Catalunya creat a Westminster, en el qual participen una vintena de diputats britànics de tots els partits i que presideix Hywel Williams.

El debat, que portarà el nom de Catalonia referendum, disposarà d’una sèrie d’intervencions de cada participant i continuarà amb una ronda de preguntes, que tenen previst abordar, entre altres qüestions, les “dificultats” de celebrar la consulta i el rol que hi desenvoluparà la mediació internacional.

Westminster acollirà un debat sobre la consulta el 5 de setembrePoques setmanes abans de la celebració de la consulta de l’1-O, el dia 5 de setembre, el Parlament de Westminster acollirà un debat sobre el referèndum a Catalunya que comptarà amb la participació del responsable d’Afers Europeus de l’oposició, el diputat laborista Khalid Mahmood; el diputat conservador Andrew Rosindell, i periodistes de la BBC i el Daily Mirror, entre d’altres.

tracking