SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

El Parlament al·lega que suspendre el seu reglament és desproporcionat

Afirma que la mesura del Tribunal Constitucional pot afectar drets reconeguts a la Constitució || Recorda que la lectura única també està present al Congrés

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, diputats de JxSí i el secretari general de la Cambra.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, diputats de JxSí i el secretari general de la Cambra.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va presentar ahir al Tribunal Constitucional (TC) les al·legacions en relació amb el recurs interposat per l’Executiu central contra l’article 135.2 del reformat reglament de la cambra catalana. Aquest punt permet que un grup promotor pugui sol·licitar en el ple la tramitació per lectura única d’una proposició de llei, una opció que obriria la porta a la via exprés per a les lleis de desconnexió.

Segons l’escrit d’al·legacions, de vint pàgines, publicat ahir al Butlletí Oficial del Parlament (Bopc) els lletrats del Parlament creuen que el recurs de l’Executiu central es guia per una “naturalesa clarament preventiva”, una cosa que “no legitima de cap manera la suspensió d’una norma d’abast general”.

El Parlament també al·lega que el manteniment de la suspensió pot afectar principis i drets reconeguts a la Constitució i l’Estat.

“Aquest caràcter preventiu i focalitzat a una aplicació concreta i específica de l’article 135.2 es fa també evident en els arguments que el recurs utilitza per contextualitzar la impugnació” perquè, asseguren, es dóna per fet que la seua finalitat serà l’aprovació de lleis que donin aparent cobertura legal a la convocatòria del referèndum de l’1-O.

“Per molt fundades que puguin ser aquestes sospites, això no és suficient per modificar els marcs impugnatoris que estableix la Constitució i la Llei del TC, ni per desnaturalitzar el caràcter abstracte que defineix la naturalesa del recurs d’inconstitucionalitat. Aquest recurs no pot dependre de la teoria del risc”, destaquen.

Per això, consideren “notòriament infundat i prematur” el recurs del Govern central, i argumenten que la lectura única és una pràctica estesa, tant al Congrés, com al Senat i present en altres cambres autonòmiques.

D’altra banda, el Parlament català adverteix així mateix que deixar en suspens l’article 135.2 impedeix també que qualsevol grup parlamentari pugui utilitzar aquest mecanisme que s’havia obert amb aquesta nova reforma.

“Des del punt de vista de les minories parlamentàries és obvi que l’article ha creat un dret que abans no existia.”

tracking